Nieuws2 nov '11 16:49Aangepast op 3 nov '11 00:19

Griekenland: EU wist wel van referendum

Auteur: BNR Webredactie

Griekenland heeft de andere EU-landen wel degelijk geïnformeerd over het voornemen een referendum te houden over het reddingspakket voor het land.

Volgens een van zijn medewerkers heeft de Griekse premier George Papandreou de EU-landen ingelicht over zijn voornemen, maar geen indicatie gegeven over het tijdstip van het referendum.

De woordvoerder verklaarde ook dat de actie van Papandreou is ingegeven vanwege de "nationale soevereiniteit'' en dat het referendum kan worden gehouden zodra de algemene details van het steunplan bekend zijn gemaakt.

Verbijstering
De aankondiging van het referendum maandagavond leidde tot verbijstering in Europa en op de financiële markten. Dinsdagavond bevestigde Papandreou echter dat hij zijn referendum wel degelijk door wil zetten.

De Griekse leider heeft woensdag een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy over het voornemen.

Vrees voor afwijzing
Het Griekse kabinet heeft zich unaniem achter het referendum geschaard, maar uit heel Europa kwamen geluiden van afkeuring over het voornemen. Bewindslieden en economen vrezen dat het plan de uitvoering van de reddingsplannen voor Griekenland kan vertragen.

In het ergste geval wordt gevreesd voor afwijzing door het Griekse volk, waardoor Griekenland geen geld meer zou ontvangen en het land mogelijk de eurozone moet verlaten.

Gerelateerde artikelen