Nieuws2 nov '11 05:54

Griekse ministers steunen Papandreou’s referendum

Auteur: BNR Webredactie

De Griekse premier George Papandreous krijgt steun van al zijn ministers om een referendum te houden over verdere financiële steun vanuit de EU en een reddingspakket voor de euro.

In de nacht van dinsdag of woensdag werd een kabinetsvergadering gehouden die uiteindelijk ruim zeven uur duurde. Een paar minister waren kritisch over de plannen een referendum te houden maar stemden wel in met het voorstel.

De aankondiging van het referendum heeft Europese leiders, beleggers en financiële instellingen de stuipen op het lijf gejaagd. Papandreou trad maandagavond naar buiten met zijn omstreden plan.

Volgens een woordvoerder van de regering wordt het referendum zo snel mogelijk gehouden. Eerst moet nog wel duidelijk worden wat precies de voorwaarden zijn van het reddingsplan voor de euro en van het steunpakket aan Griekenland.

Papandreou ontmoet woensdag in Frankrijk andere Europese leiders. De premier van Griekenland is optimistisch gestemd over de uitkomst van de volksraadpleging. Dat zal volgens hem "een duidelijk mandaat en een duidelijke boodschap" opleveren voor "onze Europese koers en participatie in de euro". Een alternatief voor het referendum zouden vervroegde verkiezingen kunnen zijn, maar volgens Papandreou dreigt in dat geval een faillissement van Griekenland.

Vrijdag moet blijken of Papandreou en zijn regering in het parlement kunnen rekenen op voldoende steun voor het referendumplan.

Gerelateerde artikelen