Nieuws19 aug '11 13:25

Noord-Korea wil Amerikanen doden teruggeven

Auteur: Thijs Baas

Noord-Korea wil opnieuw overleggen met de Verenigde Staten over de teruggave van stoffelijke overschotten van Amerikaanse militairen. Het overleg stopte in 2005 na een conflict over het nucleaire programma van de Noord-Koreaanse regering.

De militairen sneuvelden tijdens de Koreaanse Oorlog, die woedde tussen 1950 en 1953. De lijst met vermiste militairen bestaat inmiddels uit ongeveer achtduizend namen. Van hen is naar verwachting meer dan de helft begraven in Noord-Korea. De Amerikaanse strijdkrachten lieten vorige week al weten dat ze bij Pyongyang het verzoek hadden ingediend om het overleg te hervatten.
Humanitaire gronden
Vrijdag meldde Noord-Korea dan eindelijk daar "op humanitaire gronden" positief op te hebben gereageerd. Washington had enkele uren eerder een hulppakket aangekondigd met een waarde van 900.000 dollar voor Noord- Korea, dat werd getroffen door overstromingen.
Betere betrekkingen
Volgens Bernard Hammelburg zijn er inmiddels meerdere signalen van verbeterende betrekkingen tussen de VS en Noord-Korea. Niet alleen de noodhulp van de VS aan de Noord-Koreanen, maar ook de bereidheid van dat land om de gesprekken over het atoomprogramma te heropenen, wijst daar op. Bovendien lijkt China Noord-Korea niet langer te zien als vanzelfsprekende 'atoombuffer'. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen