Nieuws22 mei '13 18:12Aangepast op 22 mei '13 18:54

Alle EU-landen gaan bankgegevens uitwisselen

Auteur: Fleur de Bruijn

In de strijd tegen belastingontduiking en -fraude gaan alle EU-landen bankgegevens uitwisselen, ook Oostenrijk en Luxemburg. Deze landen lagen tot nu toe dwars bij de automatische uitwisseling van data over spaartegoeden van buitenlanders.

Dat stelde premier Mark Rutte woensdag in Brussel na topoverleg met zijn EU-collega's. Rutte, maar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, bestempelde deze uitkomst als een doorbraak.

Automatische uitwisseling
Oostenrijk en Luxemburg gingen overstag omdat de EU met vijf landen buiten de unie, waaronder Zwitserland, onderhandelingen begint over automatische uitwisseling. Het leek erop dat de Oostenrijkers en Luxemburgers eerst wilden afwachten hoe deze gesprekken zouden verlopen. Maar volgens Rutte hebben de landen dit niet als voorwaarde gesteld.

Met de uitwisseling pakken de EU-lidstaten burgers aan die hun spaarcenten in het buitenland stallen om zo de fiscus in eigen land te ontvluchten. De EU-landen spraken woensdag af dat zij in de toekomst ook gegevens over bijvoorbeeld winsten van aandelen, aan elkaar willen gaan doorspelen.

Brievenbus
Voor aanvang van de top zei premier Rutte dat Nederland eventueel bereid is de zogenoemde brievenbusfirma's aan te pakken, maar pas als er eerst internationaal afspraken zijn gemaakt over belastingstelsels.

Gerelateerde artikelen