Nieuws22 aug '12 11:39

Schippers: Conflict VUmc onacceptabel

Auteur: Mijke Hurkx

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid vindt het conflict tussen medisch specialisten in het VU Medisch Centrum onacceptabel. Woensdag sprak ze op BNR hierover haar ongenoegen uit.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het VUmc in Amsterdam, het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit, onder verscherpt toezicht gesteld, omdat de IGZ vreest voor de veiligheid van de patiënten. En dat komt door een zwaar conflict tussen medisch specialisten.

Onverantwoordelijk
Schippers is enorm verbaasd over de situatie. "Ik denk dan als simpel mens: jullie zijn allemaal hoogopgeleide mensen die kiezen voor een vak waarbij je ernstig zieke mensen beter moet maken. Kunnen jullie niet over je eigen schaduw heenstappen?"

Onacceptabel
Minister Schippers vindt haar woorden mild als ze zegt dat de raad van bestuur de inspectie onvolledig heeft ingelicht. "Cruciale gegevens zijn achtergehouden." De minister heeft geen enkel begrip voor de ruzie tussen de artsen. "Het zijn allemaal professionals die allemaal een eigen kijk op zaken hebben. Gelukkig gaat de samenwerking in veel ziekenhuizen goed. Conflicten kunnen altijd onstaan, maar dit conflict ettert al zo lang door, het is echt onacceptabel."

Discussie gewenst
Het is niet voor het eerst dat een dergelijk conflict ontstaat, liet Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam dinsdag op BNR weten. Klein hoopt in ieder geval dat er nu een bredere discussie opgang komt. "Want de veiligheid van patiënten komt vaker in het geding door slechte samenwerking. Ook in andere ziekenhuizen. We horen het alleen niet vaak omdat je sterfgevallen door dit soort kwesties haast niet zichtbaar krijgt. Ziekenhuizen zijn misschien verplicht om vermijdbare sterfgevallen door te geven, toch doen ze vaak niet."

Gerelateerde artikelen