Nieuws16 mei '13 17:57

Proces dönermoorden geschorst - verdachten willen praten

Auteur: BNR Webredactie

Twee verdachten in het proces wegens de dönermoorden zijn bereid in juni een verklaring af te leggen voor de rechtbank in München. Dit lieten Holger G. en Carsten S. donderdag weten, op de vierde dag in de zaak om de serie van tien moorden.

Beate Zschaepe
Beate Zschaepe

G. is aangeklaagd wegens steun aan een terroristische vereniging. Hij zou de racistische moordserie met geld hebben gesteund en een wapen hebben vervoerd. S. zou de daadwerkelijke moordenaars, die zelfmoord hebben gepleegd, in negen gevallen het wapen hebben bezorgd.

De verdediging van de hoofdverdachte, Beate Zschäpe, herhaalde donderdag dat zij niet bereid is te spreken in de rechtszaak over de racistische moordserie. Ook André E. wil niets zeggen. De vijfde verdachte, voormalig NPD-functionaris Ralf Wohlleben, zal een verklaring afleggen via zijn advocate.

Pinksterpauze
Zoals vooraf gepland is het proces donderdag geschorst voor de pinksterpauze en wordt op 4 juni voortgezet. Tijdens de zitting besprak de rechtbank een verzoek van de advocaten van Zschäpe om inzage in stukken van de parlementaire enquêtecommissie naar de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), waar de verdachten volgens het Openbaar Ministerie lid van zouden zijn of banden mee zouden hebben. Ook zegt de verdediging meer tijd nodig te hebben om de stukken te kunnen bestuderen die zij al heeft.

Het gaat in het proces om onder meer een serie moorden gepleegd tussen 2000 en 2007, een bomaanslag in Keulen in 2004 waarbij 22 mensen deels zwaar gewond raakten en een serie bankovervallen. Als de rechters de feiten in de tenlastelegging bewezen achten, gaat het om de grootste extreem rechtse geweldsuitbarsting in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Enquêtecommissie
Na meer dan 15 maanden heeft de enquêtecommissie van de Bondsdag naar de NSU donderdag haar laatste openbare zitting gehouden. Doel van de enquête was erachter te komen waarom de politie niet eerder de samenhang zag tussen de moorden op acht Turken, een Griek en een Duitse agente. De recherche en de binnenlandse veiligheidsdiensten dachten eerder aan afrekeningen binnen criminele milieus van buitenlanders. Dat was enorm kwetsend voor de nabestaanden.

De parlementariërs gaan nu aan de slag met het rapport over hun enquête. Het dossier omvat inmiddels meer dan 8000 ordners.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen