Nieuws25 jun '13 13:02

Straf Damschreeuwer was terecht

Auteur: ANP Nieuws

De straf die de Damschreeuwer vorig jaar in hoger beroep kreeg opgelegd, blijft onveranderd. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de man de nationale dodenherdenking in 2010 opzettelijk heeft verstoord en het gerechtshof in Amsterdam hem daarvoor terecht heeft veroordeeld.

Gennaro P. kreeg in maart 2012 16 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk opgelegd. Ook bepaalde het hof dat hij zich 5 jaar lang tijdens dodenherdenking niet op de Dam in Amsterdam mag begeven. Hij was het daarmee niet eens en stapte naar de Hoge Raad. De straf die P. in hoger beroep kreeg, was hoger dan bij de rechtbank.

Tijdens de 2 minuten stilte slaakte P. een harde, lange kreet, waardoor onder de duizenden aanwezigen grote paniek ontstond. De menigte stoof uiteen en buitelde over elkaar heen, met tientallen gewonden als gevolg. Een aantal mensen liep botbreuken op. De koninklijke familie moest in veiligheid worden gebracht.

P. vindt dat niet hij, maar het gegil van een geschrokken vrouw en omvallende dranghekken de oorzaak van de massale paniek zijn geweest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen