Programma29 aug '12 13:37Aangepast op 29 aug '12 17:12

Ontslagen longarts sleept VUmc voor rechter

Auteur: Arjan Meesterburrie

De door VUmc ontslagen longarts Piet Postmus maakt bij de rechter een goede kans om weer aan het werk te mogen. Dat zegt arbeidrechtdeskundige Evert Verhulp op BNR.

"Wij zien geen goede grond om meneer Postmus niet toe te laten tot zijn werk", zegt zijn advocaat Tijmen Noordoven op BNR. "Hij kan zo zijn afdeling oplopen en niemand zal het vervelend vinden daar[...] Zijn collega-longartsen hebben ook vandaag nog laten weten dat ze geen problemen met hem hebben."

Goede kans
Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp aan de UvA zegt bij BNR Petra Grijzen dat Postmus een goede kans maakt om gelijk te krijgen van de rechter: "Onbetwist is dat deze man kan opereren, dus dat werk kan hij blijven doen. Dus is er niet heel veel reden tot schorsing, tenzij collega's niet met hem samen willen werken, maar daar hoor ik nu niks over."

Kort geding
De arts werd vooruitlopend op zijn ontslag op non-actief gesteld, maar de rechtbank buigt zich pas over een paar weken over de ontslagaanvraag. En tot die tijd wil Postmus doorwerken, zo eist hij komende vrijdag in een kort geding.

"Het werd meneer Postmus aangerekend dat hij vanuit zijn professie de patiëntenzorg had geprobeerd te waarborgen door een afspraak te maken met andere ziekenhuizen, naar aanleiding van de conflicten op de afdeling longchirurgie en niet de afdeling longziekten waarop hij zit", zo zegt zijn advocaat.

Nieuw bestuur
"Ik schat wel zo in dat er misschien wel een bespreking met de nieuwe Raad van Bestuur moet plaatsvinden, omdat er waarschijnlijk nog wel iets uit de lucht te klaren is, althans dat wordt van die kant zo ervaren." Maar Postmus en zijn advocaat hebben nog niets gehoord van het nieuwe bestuur: "Maar misschien bellen ze nog en kan een gang naar de rechter voorkomen worden", zegt Tijmen Noordoven.

Minister Schippers
De longarts is op non-actief gesteld vanwege een langslepend conflict op de longafdeling van het VUmc. Postmus heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht van het VUmc gemeld dat de veiligheid van patiënten op de longafdeling niet langer was gewaarborgd en dat is hem niet in dank afgenomen.

De verontwaardiging daarover was groot, onder meer van patiëntenorganisaties. Zij vinden het juist goed dat Postmus de interne wanorde bij VUmc aankaartte bij het bestuur. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid liet vorige week op BNR weten het conflict tussen medisch specialisten in het VU Medisch Centrum onacceptabel te vinden.

Gerelateerde artikelen