'Duurzaamheid niet-te-missen megatrend'
Bij het uitstippelen van je strategie moet je als bedrijf de maatschappelijke ontwikkelingen in de gaten houden, om niet naast Kodak op het kerkhof te belanden, zegt Sander van 't Noordende, wereldwijde chef van de managementconsulting-afdeling van Accenture, op BNR.
Sander van 't Noordende, group chief executive van Accenture Management Consulting, , was donderdag te gast bij Paul van Liempt, waar hij onder meer sprak over de manier waarop hij bedrijven van advies voorziet. "Wij zijn niet een soort rondreizende schoolmeester (...). Wij gaan het gesprek aan over wat er in de wereld gebeurt en delen ons perspectief. Uiteindelijk is het aan onze klanten om te besluiten welke strategie zij kiezen, waar wij dan vervolgens graag helpen om die strategie uit te voeren, want dat is 90 procent van ons werk."
Megatrends
Volgens Van 't Noordende is het belangrijk dat bedrijven bij het kiezen van een strategie rekening houden met, zoals hij het noemt, 'megatrends', oftewel invloedrijke lange-termijnontwikkelingen. "Die [trends] gaan niet weg de komende vijf of tien jaar. De verstedelijking gaat door, de noodzaak om verstandiger om te springen met resources gaat door, vergrijzing: dat zijn trends die de komende vijf tot tien jaar invloed hebben. Ons statement is: je moet goed nadenken aan welke van die trends je je strategie ophangt."
Als voorbeeld noemt Van 't Noordende Philips, dat heeft gekozen voor een sterke nadruk op gezondheidszorg, waarmee het inspeelt op de vergrijzing. "Dat is iets waar je jaren mee vooruit kan, zou ik zeggen."
Kerkhof
Met bedrijven die zulke 'megatrends' negeren, loopt het niet goed af, zegt Van 't Noordende. Zo miste Kodak de boot toen digitale fotografie werd geïntroduceerd. Een faillissement volgde. "Er liggen veel van dat soort bedrijven op het kerkhof, zo noem ik het maar."
Een boot die bedrijven ook niet mogen missen wat Van 't Noordende betreft, is duurzaamheid. "Ik denk dat als je daar als bedrijf niet op de een of andere manier een antwoord op hebt, je uiteindelijk -misschien pas over tien, twintig, dertig jaar, terug naar het Kodak-voorbeeld- uit business bent."
Uitstraling
En dat hebben de meeste multinationals inmiddels wel door, zegt hij. Kijk maar naar Unilever, waar topman Paul Polman een sterke nadruk legt op duurzame groei. Van 't Noordende: "Het feit dat Paul als ceo van een van de grootste bedrijven ter wereld dat zegt en daarin voorop loopt, moet niet onderschat worden voor het bedrijf zelf. Ook moet niet onderschat worden wat de uitstraling daarvan is naar alle andere bedrijven."