Programma11 mei '12 12:46

Sporten maakt je slim

Auteur: Pieter van den Akker

Sporten maakt je slim. Door te bewegen stimuleer je niet alleen je geest, maar ook je hersenen. Dat zegt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell op BNR.

Vooral kinderen worden slimmer van sporten en buitenspelen. Zeker als ze daarbij concentratie, communicatie en coördinatie nodig hebben, zegt Seidell, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Het gaat eigenlijk om de stap van niks doen naar een half uur matig intensief bewegen per dag. Dan heb je de grootste winst."

Drempel
Seidell beseft dat veel mensen na een dag hard werken thuis niet veel zin hebben om te gaan bewegen. "Maar als die mensen gaan wandelen of de hond uitlaten komen ze blijer terug dan dat ze zijn weggegaan. Het is belangrijk om dit vroeg te leren. Als je dit je hele leven niet hebt gedaan en je bent te zwaar, je hebt last van je knieën of je bent kortademig, is gaan sporten een enorme drempel. En je krijgt er ook heel veel last van. Daarom is het zo belangrijk dat je actief blijft, van je vroege kindertijd tot aan je ouderdom."

Daar kan je tegenin brengen dat sporten ook kan leiden tot blessures. Seidell: "Maar dat heeft te maken met excessieve sport. Dat is natuurlijk heel fout."

Klik hier om te luisteren naar het interview met hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen