Nieuws22 jan '13 12:48

'Er is zoveel geneuzel over die Elfstedentocht'

Auteur: Pieter van den Akker

Overdrijven 'wij in het westen' de Elfstedenkoorts van de Friezen? Ja, zingen de noorderlingen zelf in koor. "Er is zoveel geneuzel over die Elfstedentocht."

Het citaat is opgetekend uit de mond van Hans Snijder, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. Hij was dinsdag te gast in BNR Paul van Liempt met zijn collega's Eric Ennema (presentator bij Omrop Fryslân) en Pieter Sijpersma (hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden).

Nuchterheid
De kans dat de Elfstedentocht er daadwerkelijk komt, is dit jaar nihil. Maar het cliché wil dat een Fries altijd hoop houdt. Hans Snijder is maar wat blij dat hij voor een Friese krant werkt. "Het is ontzettend aangenaam om hier journalistiek te bedrijven. Dat betekent dat je er met iets meer distantie en nuchterheid over bericht. En met meer verstand van zaken, niet te vergeten."

Eric Ennema werd vorige week nog geïnterviewd door tv-programma EditieNL. "Die maken er een badinerend item van", blikt hij terug op de journalistieke productie die voortkwam uit dat gesprek. "Ze doen gewoon wat ze de afgelopen drie jaar ook deden: de Elfstedenkoorts hypen. Ik denk dat het inderdaad te maken heeft met het feit dat wij er toch iets meer kijk op hebben. Wij weten ook wat er nodig is voor een Elfstedentocht. Daarvoor moet er gewoon twee weken strenge vorst komen en dan zie je wel eens verder. En er was nog maar drie dagen vorst geweest."

Ongeloofwaardig
Snijder vult aan: "Er is nog wat anders hè. De luisteraars van de omroep en de lezers van de kranten weten ook wel beter. Die zullen niet van ons accepteren dat wij met 2,5 centimeter ijs gaan speculeren over een Elfstedentocht. Je maakt jezelf volkomen ongeloofwaardig op het moment dat je daar het voortouw in neemt."

Pieter Sijpersma gelooft dat de overvloedige aandacht voor de Elfstedentocht te maken heeft met 'de entertainmentindustrie en de popularisering van de tv in het algemeen'. "Er zijn ontzettend veel programma's waarin vermaak en journalistiek zijn vermengd. Die hebben behoefte aan dit soort onderwerpen."

Meer verstand
Het is duidelijk dat de noorderlingen niet geloven in een Elfstedentocht van 2013. Maar als het er dan tóch van zou komen, ja, 'dan is het twee weken feest in de krant', zegt Sijpersma. Ennema: "Als journalistiek medium moet je jezelf serieus nemen. Je moet weten wanneer het kan. Het kan blijkbaar eerder in het westen dan hier, omdat wij er gewoon meer verstand van hebben."

Het trio realiseert zich dat het maar een paar dagen achter elkaar hoeft te vrezen of de journalisten uit 'het westen' stappen al in de auto naar Friesland. Omrop Fryslân zal het niet nalaten om juist van die samenklontering van journalisten een item te maken, zegt Ennema. "Wij filmen de filmploegen."

Dat gaat het Dagblad van het Noorden van Sijpersma weer te ver. "Het is niet nodig. Anders maak je er nog deel van uit ook. Wij signaleren dat en mensen lezen het in andere media. Dat is dan weer het aangename, wij doe niet mee."

Gerelateerde artikelen