Nieuws14 feb '12 16:21

Deze week geen EU-akkoord over Griekenland

Auteur: Pieter van den Akker

De eurolanden stemmen woensdag nog niet in met een nieuwe lening van 130 miljard euro aan Griekenland. Dat verwacht minister Jan Kees de Jager van Financiën.

De Jager zei  dinsdag tegen RTLZ dat de kans op instemming nu nog klein is. Het wachten is nog op een rapport van onder meer het IMF over de Griekse staatsschuld in 2020.

Staatsschuld
Als de staatsschuld in 2020 volgens de verwachtingen nog rond de 130 procent zit, kan Nederland volgens De Jager niet met het pakket instemmen. Een paar procentpunt boven de beoogde 120 procent kan nog, maar 130 procent is echt te veel, stelde de CDA-minister.

Volgende week
Hij denkt dat overeenstemming over het rapport op zijn vroegst begin volgende week mogelijk is. Dan komen de Europese ministers van Financiën opnieuw bijeen. De Jager wil voor hij instemt ook de toezeggingen van de Grieken en de uitwerking van de plannen op papier.

Ontslagen
Het Griekse parlement stemde zondag in met ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. Zo gaat Athene 3,3 miljard euro snijden in lonen, pensioenen en banen en 15.000 ambtenaren ontslaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen