Nieuws17 dec '11 10:52Aangepast op 17 dec '11 14:21

Opnieuw diplomafraude in het HBO [update]

Auteur: BNR Webredactie

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) geeft jaarlijks 1000 tot 1500 studenten onterecht een diploma. Zeker 60 docenten hebben het vertrouwen in het bestuur opgezegd.

Dat meldde De Telegraaf zaterdag, die zich baseerde op uitlatingen van docenten van de HvA. Er wordt gesproken van een angstcultuur bij de Hogeschool. Docenten worden onder druk gezet om studenten hoe dan ook te laten slagen. De studenten zouden af en toe onterecht een voldoende krijgen, omdat niet duidelijk is hoe het eindcijfer tot stand is gekomen.

Johan Cruijff University
Als plekken waar het gesjoemel plaatsvindt worden de International Business School en de Johan Cruijff University genoemd.

Bussemaker: geen fraudesignalen
Rector Jet Bussemaker reageerde zaterdag op BNR: "Het bericht kwam als donderslag bij heldere hemel." Om daar snel aan toe te voegen: "Er zijn geen signalen van diplomafraude."

Bussemaker legde uit: "Naar aanleiding van alles wat bij InHolland is gebeurd, heeft de inspectie onderzoek gedaan en hebben we zelf onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat er geen signalen waren van  diplomafraude. Wat niet wegneemt dat we een onafhankelijke commissie instellen om alsnog een nader onderzoek in te stellen."

Studenten zijn de dupe
Kamerlid Boris van der Ham van D66 kondigde op BNR aan mondelinge vragen te gaan stellen over de kwestie. "Als het allemaal waar is, is het heel erg. Want de studenten zijn er de dupe van."

HBO-waardig of niet?
Verrassend nieuws, VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas? "Helaas niet", antwoordde zij zaterdag op BNR. "Na "InHolland" zagen we al aankomen dat meerdere hogescholen in opspraak zouden komen. Dus ik denk dat het zaak is zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen - met name voor de studenten - of er wel of niet sprake is van hbo-waardige diploma's."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen