Nieuws21 nov '12 15:01

Aedes: uitstel woningonderhoud laatste optie

Auteur: BNR Webredactie

Als woningcorporaties straks een verhuurdersheffing moeten betalen, zoals het kabinet wil, zullen zij veel nieuwbouwprojecten moeten uitstellen om financieel rond te komen.

Snijden in het onderhoud van bestaande huurwoningen gebeurt pas als het echt niet anders kan, verzekerde corporatiekoepel Aedes nadat het Centraal Fonds Volkshuisvesting dinsdag verontrustende cijfers naar buiten had gebracht.

De toezichthouder voorziet dat zeker 110 van de 388 corporaties nauwelijks nog geld zullen hebben om nieuwe huurwoningen te bouwen; 41 corporaties gaan zelfs failliet.

Volkshuisvestelijk vermogen
Door de kabinetsmaatregel neemt het zogeheten volkshuisvestelijk vermogen in totaal met 17 miljard euro af. Dat is een halvering ten opzichte van de laatste doorrekening, benadrukt Aedes.

Oproep
"Deze cijfers bevestigen een rapport dat wij vorige week zelf naar buiten hebben gebracht. Je ziet nu al dat corporaties genoodzaakt zijn om nieuwbouw uit te stellen. Wij roepen de politiek dan ook met klem op om de verhuurdersheffing niet in te voeren'', aldus een woordvoerder van de koepel van woningcorporaties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen