Nieuws29 okt '12 14:52

Peijs: Na Hedwige nooit meer ontpolderen

Auteur: Marjan van den Berg

Nederland kan niet meer om het ontpolderen van de Hedwigepolder heen. Maar daarna moet het echt afgelopen zijn, zegt CdK Karla Peijs op BNR. Intussen wil Statenlid Robesin graag Mark Rutte nog even spreken.

In het regeerakkoord staat dat de Hedwigepolder toch onder water wordt gezet. Het nieuws over het ontpolderen komt voor Commissaris der Koningin Karla Peijs niet als een verrassing. "Er zitten twee partijen te onderhandelen in Den Haag waarvan de ene partij tegen de ontpoldering is en de ander vóór, maar voor de partij die tegen was, is het wel een héél groot struikelblok in de verhoudingen met België en met name Vlaanderen."

Peijs is tegen ontpolderen, maar over de Hedwigepolder zijn al afspraken gemaakt waar Nederland niet meer onderuit kan, zegt zij. "Dat verdrag is een verdrag en moet uitgevoerd worden. Als ik het erover heb, dan heb ik het over de toekomst. Ik wil praten over wat er gebeurt ná de Hedwige. Gaan we dan wéér Zeeuwse polders afgraven? Daar ben ik absoluut niet voor."

Peijs hoopt dat in het regeerakkoord staat dat er na de Hedwigepolder niet nog meer polders onder water worden gezet.

De Vlaamse premier Kris Peeters noemt het bericht over de ontpoldering goed nieuws, maar wil nog wel duidelijkheid over de precieze uitvoering. Peeters had Nederland begin oktober een ultimatum gesteld van 6 weken om de Hedwigepolder te ontpolderen.

Verzet
Ook Zeeuws Statenlid Johan Robesin, groot tegenstander van ontpoldering, is zeer benieuwd naar wat er precies zwart op wit is gezet. Robesin herinnert zich nog als de dag van gisteren zijn gesprek met Mark Rutte, 2 jaar geleden. "Hij heeft toen tegen mij gezegd: 'Wees ervan verzekerd: ik, met mijn VVD, ga dwars voor die ontpoldering liggen. Als het aan ons ligt, wordt er nooit ontpolderd, geen één polder in Zeeland.' Dus ja, u begrijpt wel, als nu in dat regeerakkoord komt te staan dat die polder onder water gaat, dan wil ik meneer Rutte nog wel even spreken."

Het actiecomité Red onze Polders legt zich niet zomaar neer bij de ontpolderplannen. "We gaan kijken wat we hier tegen kunnen doen'', zegt woordvoerster Magda de Feijter van het comité. Een rechtszaak sluit ze niet uit.

Ook de eigenaar van de Hedwigepolder, grootgrondbezitter Gery de Cloedt, blijft zich verzetten tegen het onder water zetten van het gebied, meldt zijn juridisch adviseur. "Dit krijgt ook een planologisch vervolg, met inspraakmogelijkheden. Die gaan we benutten'', aldus de adviseur.

De Cloedt stapte in 2009 al naar de rechter om het toenmalige kabinetsbesluit om de polder onder water te zette, aan te vechten. "Die civiele procedure is toen in de ijskast gezet. Het zou best kunnen dat we die voortzetten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen