Nieuws29 okt '12 07:35

Kilometerheffing van de baan

Auteur: Marjan van den Berg

Het kabinet Rutte-II voert geen kilometerheffing in. Dat staat in het concept-regeerakoord, zo melden verschillende media.

De PvdA wilde graag een kilometerheffing invoeren, maar de VVD wist het tegen te houden. Volgens Haagse bronnen is de heffing voorlopig niet nodig omdat de filedruk naar verwachting beperkt blijft dankzij investeringen in asfalt en lage economische groei.

Jammer
Paul de Waal van BOVAG vindt het jammer dat er een streep doorheen lijkt te gaan. "We zijn onder een aantal voorwaarden voor een systeem waarbij je niet langer betaald voor het bezit van de auto, maar voor het gebruik van de auto."

Eerlijker
"We zitten nu in een crisis en er zijn knelpunten opgelost. Maar er zijn nog knelpunten, de crisis gaat een keer over en het wagenpark blijft groeien. Op enig moment zullen we wel weer vast komen te staan", zegt De Waal.

"Daarnaast zijn er meer redenen om een kilometerheffing te willen: het is veel eerlijker."

Kosten
"De oorspronkelijke plannen van Eurlings waren heel duur, maar dat wil niet zeggen dat het over vijf jaar nog steeds zo duur is", legt De Waal uit.  "De techniek gaat hard vooruit en veel auto's worden tegenwoordig in de fabriek al voorzien van systemen die een rol kunnen spelen in het betalen per kilometer. Ook kan je eens beginnen met een vlakke heffing, op basis van de kilometerteller. Het hoeftft allemaal niet zo ingewikkeld."

De fracties van VVD en PvdA zijn maandag bijeen gekomen om het concept-regeerakkoord te bespreken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen