Nieuws1 dec '12 16:30Aangepast op 1 dec '12 23:44

Huiseigenaar komt voor zichzelf op

Auteur: Mijke Hurkx

Hoeveel macht heb je eigenlijk als huiseigenaar? Tamelijk veel, bleek in China. De woning van een bejaarde eendenfokker en zijn vrouw bleef als enige staan in het midden van een nieuwe snelweg.

De woning in het midden van een snelweg.
De woning in het midden van een snelweg.

Het paar weigerde hun huis in het Oost-Chinese Wenling op te geven, toen op die plek de aanleg van een nieuwe snelweg stond gepland. Hun hele buurt is daarvoor afgebroken, maar hun huis bleef overeind. De bejaarde eendenfokker Luo Baogen (67), en zijn vrouw vonden de aangeboden vertrekregeling niet riant genoeg.

Media-aandacht
Daarom werd de snelweg om hun vijf verdiepingen tellende huis heen gelegd. Dat ziet er heel bizar uit. Niet vreemd dus, dat foto's hiervan via internet de hele wereld overgingen. Ook kreeg het stel veel media-aandacht.

Het paar zou nu toch akkoord zijn gegaan met een compensatie van ruim 32.000 euro. Volgens een Chinese functionaris was het stel de media-aandacht beu.

Toch verhuizen
"Het was voor ons nooit een definitieve oplossing om te leven in een afgelegen huis op het midden van de weg'', aldus Luo Baogen en zijn vrouw. "Na de uitleg van de regering, heb ik besloten te verhuizen'', zei Baogen.

De woningen met bewoners die weigeren te wijken voor de talrijke nieuwbouwprojecten worden in China 'spijkerhuizen' genoemd. Dit omdat ze uitsteken en moeilijk zijn te verwijderen.

Gerelateerde artikelen