Programma2 nov '11 17:01

IGZ: Maasstad onderschatte besmetting

Auteur: BNR Webredactie

Als het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis adequaat had gereageerd op de uitbraak van de Klebsiellabacterie was de situatie niet zo ernstig geweest. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De leiding van het ziekenhuis heeft de omvang, de ernst en de duur van de uitbraak onderschat, luidt het vernietigende oordeel van de inspectie. Tot op het hoogste niveau was er te weinig 'urgentiebesef', schrijft de IGZ. Onderzoek heeft uitgewezen dat door de uitbraak zeer waarschijnlijk drie patiënten zijn overleden. Bij tien andere is dat mogelijk het geval geweest. Begin volgend jaar rapporteert de inspectie nog over de mogelijk individuele verwijtbaarheid van betrokkenen.

'Onnodig'
De gevaarlijke bacterie dook in oktober vorig jaar voor het eerst op. Pas eind mei werden maatregelen genomen. In totaal raakten 107 patiënten besmet. Ruim 4000 mensen zijn in contact geweest met de besmette patiënten. Onnodig, oordeelt het onderzoeksteam, want als er eerder maatregelen waren genomen, was de situatie niet zo uit de hand gelopen.

Patiënten keren terug
Het ziekenhuis is door de affaire in financiële problemen geraakt. In totaal is er 8 miljoen euro verloren, dat kwam onder meer doordat veel patiënten overstapten naar een ander ziekenhuis. Inmiddels zijn alle ziekenhuisbedden volgens het Maasstad Ziekenhuis weer bezet en keren de patiënten terug naar het ziekenhuis.

De koepelorganisatie van patiëntenorganisaties NPCF vindt het zeer voorbarig om nu al te concluderen dat het ziekenhuis weer op de goede weg is. "Wat er gebeurd is, is zeer kwalijk,'' zegt directeur Wilna Wind. "Het patiëntenvertrouwen is diep geschaad en het zal heel moeilijk zijn om die achterstand in te halen.'' Het ziekenhuis moet volgens haar de komende jaren er alles aan doen om te laten zien dat de zorg op orde is. De affaire heeft, zegt ze, niet alleen het patiëntenvertrouwen in het Rotterdamse ziekenhuis geschaad, ,,maar eigenlijk in alle ziekenhuizen in Nederland.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen