Nieuws21 aug '12 14:25Aangepast op 21 aug '12 15:01

Nederland niet fan van Brussel

Auteur: Mijke Hurkx

Slechts een op de 9 Nederlanders heeft er vertrouwen in dat politici de Nederlandse belangen goed kunnen behartigen in Brussel, blijkt uit een onderzoek van Clingendael en Maurice de Hond.

Het onderzoek is gedaan onder onder 1500 stemgerechtigde Nederlanders. Ruim 40 procent van de ondervraagden stelt vragen bij de werkwijze van politici, terwijl 47 procent er helemaal geen vertrouwen in heeft dat politici in Brussel de belangen van Nederland goed behartigd.

Bezuinigen op buitenland
Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders vinden dat er kan worden bezuinigd op vrijwel elk aspect van het buitenlands beleid, behalve op de bescherming van koopvaardijschepen door de marine. Populairste takken om op te bezuinigen zijn de aanschaf van materieel zoals de JSF (77 procent), afdrachten aan Europa (68 procent), diplomatieke posten (68 procent) en de ontwikkelingssamenwerking (60 procent).

Eurocrisis grootste dreiging
De grootste dreiging voor Nederland vanuit het buitenland is volgens de kiezer de eurocrisis, zo blijkt uit de peiling. De deelnemers aan het onderzoek vinden de behartiging van economische belangen dan ook verreweg het belangrijkste doel van het buitenlandbeleid. Het meest geschikt voor die ministerspost vinden de geënquêteerden een politicus van D66 of de VVD.

Ook blijkt dat Nederlanders een duidelijke voorkeur hebben voor wat er wel en niet in Brussel moet worden besloten. Brussel mag beslissen over misdaad, het toezicht op banken, milieu- en energiebeleid en defensie. Maar tegelijk moet de Europese Unie afblijven van pensioenen, belastingen, de gezondheidszorg en sociale regelgeving.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen