Nieuws14 jun '12 12:43

Europese droom over Europese drone

Auteur: Arjan Meesterburrie

Frankrijk en Duitsland gaan investeren in gezamenlijke wapens. Ook willen ze samen met Engeland een Europese drone ontwikkelen.

In een notitie van het Duitse Ministerie van Defensie die in handen is van persbureau Reuters staat dat Frankrijk en Duitsland willen samenwerken bij het aanschaffen van tanks, helikopters, afweergeschut en andere wapens. Samen met Engeland willen de Fransen en Duitsers zelfs een Europese drone ontwikkelen, een op afstand bestuurbaar vliegtuig, zo is te lezen in het Duitse beleidsstuk.

Europees leger
De plannen voor intensievere samenwerking zijn geen begin van een Europees leger, denkt militair historicus Christ Klep: "Dat zullen de Fransen en de Duitsers misschien wel willen, maar dat zal niet het geval zijn." Hij ziet dit als niet meer dan een klein stapje in het gezamenlijke Europese defensie- en buitenlandbeleid dat sinds 15 jaar bestaat.

Ondermijning NAVO
Tegelijkertijd bestaat wel de angst dat deze Frans-Duitse samenwerking de positie van de NAVO ondermijnt: "Dat speelt al een jaar of 20. Vooral Frankrijk zegt 'we moeten van de Europese Unie een zelfstandige defensie-poot maken'. De Britten en ook wel Nederland die veel meer richting Amerika kijken zeggen 'ja wacht even, we moeten de NAVO die door Amerika gedomineerd wordt vooral niet opgeven' [...] Ik denk dat zowel de Europese Unie als de NAVO voorl;opige gewoon zullen blijven bestaan en ieder hun eigen defensiebeleid zullen gaan ontwikkelen", zo zegt Klep tegen BNR.

Rol Nederland
Nederland is volgens Klep niet betrokken bij deze specifieke gesprekken over militaire samenwerking. Voor onze defensie-industrie zou intensieve samenwerking met de grote landen ook niet goed zijn, denkt defensiedeskunidige Christ Klep: "Wij hebben onze eigen marine-bouw, we hebben onze eigen scheepsbouw en die willen we natuurlijk niet zomaar opgeven. We weten eigenlijk dat we dat soort dingen zullen gaan opgeven juist als we gaan samenwerken met grote partners."

Nederland zoekt wel de samenwerking met België om tot een Benelux-leger te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen