Nieuws18 okt '12 10:03Aangepast op 18 okt '12 10:43

Opnieuw meer werklozen

Auteur: Anne-Greet Haars

De werkloosheid is in september met 5.000 gestegen naar 519.000 mensen: 6,6 procent van de beroepsbevolking. De maand ervoor was dat nog 6,5 procent.

Die cijfers maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt. Het cijfer is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 8000 werklozen per maand bij. Het ging elke maand gemiddeld om 5000 mannen en 3000 vrouwen.

WW
Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen vorige maand uitkwam op 304.000. Dat zijn er vrijwel evenveel als in augustus.

Eerlijke verhaal
"Het wordt een beetje een eentonig verhaal: elke maand helaas opnieuw een stijging van de werkloosheid", zegt Senne Janssen. "Hoe lang het nog gaat duren is de vraag, maar de voortekenen zien er niet gunstig uit. Bedrijven en consumenten verwachten een stijging. Het eerlijke verhaal is dat het waarschijnlijk verder gaat stijgen in plaats van dalen."

Sectoren
"Als je naar de sectoren kijkt, ontspringt alleen de zorg de dans. In de bouw gaat het niet goed, de overheid heeft geen vacatures en ook in de dienstverlening daalt het aantal banen", vervolgt Jansen.

"Vaak wordt de nadruk gelegd op de jongeren, maar ook onder de 45- en 55-plussers loopt de werkloosheid op. Onder 45-plussers is nu 5,5 procent van de beroepsbevolking werkloos en dat is sinds 2005 niet meer zo hoog geweest."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen