Nieuws24 dec '12 06:22Aangepast op 24 dec '12 10:23

Nog 1 week tot de afgrond

Auteur: Pieter van den Akker

In Amerika hebben de Democraten en Republikeinen nog precies zeven dagen om tot een akkoord te komen zogenaamde fiscal cliff. De week van de waarheid dus voor de Amerikaanse politiek.

Komen beide partijen niet tot een akkoord, dan treden automatische maatregelen in werking, een onheilspellende afgrond van belastingverhogingen en bezuinigingen.

"Ze zitten in een 'eindspelfase'. Dat is heel duidelijk", zegt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk. "Op dit moment is de president op Hawaï en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikeinse toponderhandelaar John Boehner, is ook met kerstreces. Dus die praten op dit moment niet met elkaar."

Pessimisme
In de zondagse talkshows op tv, de politieke ontbijtshows, waren er wel de nodige senatoren die 'allerlei dingen' riepen, zegt Van Wagtendonk. "Daar klonk een zekere toon van pessimisme uit. Waarbij de Democraten uiteraard de Republikeinen de schuld geven en andersom. Steeds meer mensen gaan zeggen 'mijn hemel, we gaan de fiscale afgrond in'. De grote vraag is: is dat dan het einde van de wereld?"

Tot het gaatje
Dat de onderhandelaars nog maar zeven dagen de tijd hebben, zegt volgens Van Wagtendonk lang niet alles. "Je weet dat men met dit soort onderhandelingen meestal tot het gaatje gaat: tot middernacht 31 december."

Belangrijke vraag is hoe het erg het is als men op 1 januari géén akkoord heeft bereikt. "De term fiscal cliff klinkt natuurlijk heel erg dramatisch. Het is zo dat op middernacht 31 december bepaalde belastingtarieven behoorlijk omhoog gaan en bepaalde scherpe bezuinigingen automatisch doorgevoerd zullen worden. Maar het is, zeggen nogal wat economische waarnemers, niet het einde van de wereld, omdat er de dagen erna alsnog een deal gevonden kan worden."

Beperkte afspraak
Onze correspondent heeft geluiden gehoord dat er waarschijnlijk een beperkte, niet alomvattende, afspraak wordt gemaakt tussen Democraten, Republikeinen, de president en het Congres, waardoor bijvoorbeeld de belastingverhogingen voor de meeste Amerikanen onmiddellijk zullen worden teruggedraaid. Over die bezuinigingen wordt dan afgesproken dat ze later in het jaar opnieuw uitonderhandeld zullen worden."

Kortom, zegt Van Wagtendonk: "Het klinkt allemaal heel erg dramatisch, maar het is absoluut ook onderdeel van het onderhandelingsspel."

Wil je weten hoe de fiscal cliff tot stand is gekomen? Klik dan hier voor een timeline van het FD.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen