Nieuws19 dec '12 06:11

Ierland is er nog lang niet bovenop

Auteur: Pieter van den Akker

De Ierse economie staat er veel slechter voor dan in Brussel wordt aangenomen.

De problemen bij banken, op de vastgoedmarkt en bij de overheid zijn zo hardnekkig, meldt het Financieele Dagblad, dat in Ierland grote twijfel heerst of het land over een jaar weer op eigen benen kan staan. Dan loopt het hulpprogramma van de EU en het IMF af.

Bij de banken, die grotendeels zijn genationaliseerd, wordt voorzichtig rekening gehouden met een schuldsanering, een verlenging van het huidige hulpprogramma of een nieuwe internationale geldinjectie. Een bron van het FD zegt dat er tientallen miljarden nodig zijn om nieuwe verliezen op de vastgoedmarkt te dekken. Een andere bron noemt 80 tot 90 miljard euro aan slechte leningen, die hij gemakshalve bij de staatsschuld optelt, waardoor deze op 170 procent zou uitkomen.

Voorbeeld
Ierland wordt door veel financieel gezonde landen - zoals Duitsland, Oostenrijk en Nederland - gezien als het voorbeeld van een economie die vroeger leefde op krediet, maar zichzelf door zuinigheid en discipline uit de problemen heeft gewerkt. Maar volgens Frank Gersdorf van het Financieele Dagblad is dat een verkeerd beeld. "Problemen bij de banken en ook op de vastgoedmarkt zjin nog lang niet over."

Werkloosheid
Chris van Egeraat, sociaal geograaf en al een aantal jaar woonachtig in Ierland, vult aan: "Om te beginnen hebben we hier een werkloosheid van bijna 15 procent. Geschat wordt dat we volgend jaar voor 40 miljard aan inkomsten hebben. De werkloosheid kost ons al de helft ervan, zo'n 20 miljard, om de sociale voorzieningen te betalen."

Hij rekent verder: "De kosten van de staatsschuld zijn 8,1 miljard, dat is twintig procent van de inkomsten. Zo ben je al driekwart kwijt. Je kan zien dat het dan heel moeilijk wordt om de staatsschuld terug te betalen. Er gaan nu al geluiden op bij 'members' van de overheid om die 3,1 miljard aan rente volgend jaar níet af te betalen."

Banenplan
De Ierse overheid is ondertussen wel bezig met een belangrijk banenplan om de werkloosheid terug te dringen, weet hij. "Om de komende vijf jaar honderdduizend extra mensen aan het werk te krijgen. Maar waar die vandaan zouden moeten komen, is de vraag. We hebben een industriële ontwikkelingsmaatschappij, dat is een van de meest efficiënte organisaties in dit land. Die creeërde vorig jaar 13 duizend banen, maar die verloren er ook 7 duizend. Dus dat is een netto banencreatie van 6 duizend. Trek je dat door naar de volgende vijf jaar, heb je 30 duizend banen."

Zelfs als het 'ontzettend ambitieuze' plan om 100 duizend banen te creeëren linksom of rechtsom toch kan worden utgevoerd, is Ierland niet van de ellende verlost. Van Egeraat: "Dan hebben we over vijf jaar nog een werkloosheid van 10 procent. Dát is het grote probleem."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen