Nieuws18 dec '13 14:32

Rechter verbiedt publicatie dagboek Vaatstra

Auteur: BNR Webredactie

Publicist Wim Dankbaar en uitgever Hans Mauritz mogen de dagboekaantekeningen van de moeder van de in 1999 omgebrachte Marianne Vaatstra niet publiceren.

Dit heeft de kortgedingrechter in Haarlem woensdag besloten in een zaak die de moeder, Maaike Terpstra, tegen het tweetal had aangespannen.

Dankbaar en Mauritz wilden de dagboeknotities gebruiken voor een boek waaraan zij werken. Hierin willen zij uiteenzetten dat de dit jaar veroordeelde Jasper S. niet de moordenaar van Vaatstra kan zijn. De notities zouden die theorie ondersteunen, maar dateren van ver voor de aanhouding van S.

Volgens de kortgedingrechter vallen de dagboeknotities onder het auteursrecht. De enige die daarom uit het dagboek mag publiceren is Terpstra zelf. Zolang zij geen toestemming geeft, mogen Dankbaar en Mauritz passages uit het dagboek niet opnemen in het boek waaraan zij werken, aldus de rechter.

Toestemming via vriendin
De beslissing van de rechter is in lijn met hetgeen Terpstra’s advocaat Yehudi Moszkowicz vorige week bij de rechtbank in Haarlem betoogde. Daar kwam toen aan het licht dat Terpstra Dankbaar en Mauritz nooit rechtstreeks en zwart op wit toestemming heeft gegeven uit haar dagboek te publiceren. De permissie kwam mondeling via een vriendin van Terpstra, die Dankbaar ook het dagboek in handen had gespeeld.

Dankbaar en Mauritz moeten binnen twee dagen alle papieren en digitale versies van het dagboek inleveren bij Moszkowicz. Ook moeten alle citaten uit het dagboek die al prijken op een website van Dankbaar binnen twee dagen zijn verwijderd. De twee riskeren een boete van 1000 euro per dag als zij zich daar niet aan houden.

De rechter wees de eis op een voorschot van 50.000 euro immateriële schadevergoeding af. Moszkowicz had daarom gevraagd, omdat bij zijn cliënt volgens hem voortdurend ,,oude wonden worden opengereten” en haar rustige oude dag is "verziekt” door de "beangstigende vasthoudendheid” van Dankbaar.

Gerelateerde artikelen