Nieuws23 nov '12 15:14

Opstelten: onrust binnen VVD niet zomaar weg

Auteur: Thijs Baas

VVD-Minister Ivo Opstelten denkt niet dat de onrust binnen de VVD na het partijcongres van morgen voorbij zal zijn.

Volgens Opstelten, zelf ex-partijvoorzitter, duurt het langer om het vertrouwen van de VVD-kiezers en partijleden weer terug te winnen. “Gewoon es effen bijpraten, dat is duidelijk. Daar hebben heel veel leden behoefte aan en dat begrijp ik ook heel goed. Daar wil ik graag bij zijn.”

Het is niet alleen Mark Rutte die vertrouwen moet terugwinnen, zegt Opstelten, die de hand ook in eigen boezem steekt. “We staan nu schouder aan schouder naast elkaar. Dit is niet meteen over. Daar moet je ook heel realistisch in zijn. Je moet het vertrouwen van een heleboel mensen, waaronder de kiezer, terugwinnen. In de partij zelf gaan we met zelfvertrouwen het land besturen.”

Stem voor de leden
Tijdens het congres wordt gestemd over een resolutie om het partijcongres in de toekomst een stem te geven bij de totstandkoming van kabinetten met de VVD. Opstelten is daar op tegen. “In onze partij mag iedereen over alles meepraten en er een mening over hebben en erover meepraten. Dat is een liberale, goede eigenschap, maar de fractie beslist.”

Daarmee draagt de fractie ook de volledige verantwoordelijkheid. Wel zijn er allerlei varianten denkbaar om de kloof tussen fractie en achterban in de toekomst niet te groot te maken. “Je moet later altijd verantwoording afleggen naar je partij, dat is altijd goed.”

Dynamisch
Opstelten wijst op de dynamiek die horen bij het bestuur van het land en het politieke bedrijf. “Je weet niet altijd wat er morgen gebeurt. Daar moet je op inspelen en dan ga je als partijtop op een gegeven moment het land in. Het belangrijkste is om je gezicht te laten zien, te luisteren en te spreken. Met andere structuren verandert het ook niet, het gaat om communicatie met elkaar.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen