Nieuws14 jan '12 17:10Aangepast op 14 jan '12 18:56

Tunesiërs vieren eerste verjaardag Arabische Lente [slideshow] [video]

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Tunesië herdacht zaterdag de eerste verjaardag van de Arabische Lente. Precies één jaar geleden trad oud-president Zine El Abidine Ben Ali af na dagenlange protesten.

Daarmee gaf het land een startschot voor de Arabische Lente.

Vieringen
Verschillende hoogwaardigheidsbekleders arriveerden vrijdag al om deel te nemen aan de eerste verjaardag van de Tunesische revolutie. Zo is het hoofd van de de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) Mustapha Abdel Jalil aanwezig en de Emir van Qatar Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani.

Ter gelegenheid van de eerste verjaardag gaf de Tunesische regering zaterdag ook 9000 gevangenen amnestie. Ze worden al of niet voorwaardelijk op vrije voeten gesteld. Van 122 ter dood veroordeelden werd hun straf gewijzigd in levenslang.

Werkloosheid
Volgens persbureau AP lijkt Tunesië het verst in zijn politieke gedaanteverandering van alle andere landen waar de Arabische Lente uitbrak. Toch zijn de zorgen over het land groot; zaterdag gingen honderden Tunesiërs de straat op om te protesteren tegen het hoge werkloosheidcijfer van het land.

Op dit moment is twinig procent van de Tunesiërs werkloos, dat is het zeven procent hoger dan vorig jaar. De investeringen in het land drogen op, waardoor de economie niet verder groeit. Ook toeristen, een belangrijke tak in de economie, blijven weg.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen