Programma1 apr '12 19:19

Grote toename GHB-slachtoffers

Auteur: Karin Backx

Steeds meer GHB-gebruikers belanden in het ziekenhuis. Bijna veertig procent van de slachtoffers moest worden opgenomen of kwam terecht op de Intensieve Zorg.

Bij een derde van die gevallen was ook alcohol in het spel. Dat meldde zondag de stichting Consument en Veiligheid, die dat heeft uitgezocht op verzoek van KRO's Brandpunt.

In 2005 moesten een paar honderd mensen naar het ziekenhuis, vorig jaar waren dat er 1200. Bij mannen was sprake van een verviervoudiging van het aantal slachtoffers.

Buiten grote steden
De meeste slachtoffers zijn thuisgebruikers. Consument en Veiligheid zegt dat de drug ook steeds meer wordt gebuikt buiten de grote steden.

Bij thuisgebruik is het moeilijk om te controleren of er iets fout gaat. Consument en Veiligheid noemt de cijfers alarmerend.

Goedkope drug
"Je ziet toch een enorme stijging, het blijft niet beperkt tot op straat en het partycircuit, veel mensen gebruiken het thuis. Ze kunnen het zelf maken want de recepten staan op internet. Ook zijn de producten online te koop. Bovendien is het een goedkope drug."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen