Nieuws14 nov '11 15:55

Neuro is onhaalbaar

Auteur: BNR Webredactie

De invoering van een gezamenlijke munt voor de noordelijke EU-lidstaten is onhaalbaar.

Verdragstechnisch is een uittreding van de noordelijke eurolanden niet mogelijk zonder dat ze ook de EU verlaten. De kosten van de invoering van zo'n munt zouden daarnaast zeer hoog uitvallen. Dit zei hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg maandag tegen het ANP.

"Er wordt erg makkelijk gepraat over de invoering van een neuro als oplossing voor de schuldencrisis. Mensen die dit opperen kennen de strekking van het verdrag van Maastricht, dat de invoering van de euro regelde, niet en hebben geen besef van de financieel-economische implicaties van zo'n plan," vindt Eijffinger.

Uitzondering voor Griekenland?
"Het verdrag van Maastricht is gebaseerd op criteria voor toetreding tot de eurozone. Over uittreding is niets geregeld", legt Eijffinger uit. Theoretisch zou elk land dat de euro wil opgeven, ook uit de EU moeten stappen. "Maar ik denk dat de Europese Raad voor bepaalde landen, zoals Griekenland, hierop wel een uitzondering zou willen maken, mocht dat aan de orde komen."

Kosten
Een ander praktisch bezwaar tegen een splitsing van de eurozone zijn de hoge kosten die er aan verbonden zijn. "Bij een splitsing zullen de mediterrane landen eruit stappen. De overgebleven lidstaten blijven echter met de ECB achter, die een grote hoeveelheid staatsobligaties van die landen op zijn balans heeft staan", aldus Eijffinger.

Omdat de nieuwe munten van die landen ogenblikkelijk flink in waarde zullen dalen ten opzichte van de euro, kunnen die hun schulden aan de ECB, Noord-Europese overheden en de banken en pensioenfondsen niet meer aflossen en gaan ze failliet. "Ook bedrijven zien hun bezittingen in die landen in waarde dalen, omdat die in de nieuwe gedevalueerde munteenheid worden gewaardeerd."

Duizenden miljarden schade
In totaal zal de schade van een opsplitsing van de eurozone, waarbij Portugal, Spanje, Italië en Griekenland de eurozone verlaten, volgens Eijffinger vele duizenden miljarden euro's bedragen. Als alle landen zonder AAA-kredietstatus, waaronder België en wellicht later ook Frankrijk, de euro opgeven, is de schade nog veel groter. "Omdat de euro door het afscheid van de zuidelijke landen flink in waarde zal toenemen, loopt hiernaast de exportsector ook enorme schade op, doordat ze zich ineens met enorme prijsverhogingen geconfronteerd zien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen