Nieuws4 dec '11 11:30

Gedoogcoalitie wint, nog geen meerderheid

Auteur: BNR Webredactie

De regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV krijgen er elk een zetel bij in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar ze zouden nog steeds geen meerderheid in de Tweede Kamer halen.

De gedoogcoalitie komt uit op zeventig zetels. Dat zijn er zes minder dan de drie partijen nu hebben. Twee weken geleden bereikten ze met 67 zetels het laagste punt in de peiling sinds het aantreden van het kabinet. De 3 zetels die ze er nu bij krijgen, gaan indirect ten koste van de SP, GroenLinks en de ChristenUnie, volgens de peiling.

De VVD haalt in de peiling 31 zetels, dat is net zoveel als nu. Het CDA komt uit op twaalf, negen minder dan op dit moment. De PVV staat virtueel op 27, drie zetels meer dan nu.

Oppositie
De PvdA, de grootste oppositiepartij, blijft steken op achttien zetels. Dat is een verlies van twaalf. De SP zou er 26 halen, elf meer dan nu. D66 blijft stabiel op zeventien, een stijging van zeven. GroenLinks komt uit op acht, dus twee zetels minder dan nu. De ChristenUnie staat stabiel op vijf zetels en de SGP op twee. De Partij voor de Dieren haalt een zetel winst en komt in de pieling uit op drie. De partij 50Plus zou met een zetel in de Kamer komen, als er nu verkiezingen zouden zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen