Nieuws3 dec '11 13:39

Verhagen wilde Wilders bespioneren

Auteur: BNR Webredactie

Maxime Verhagen wilde als minister van Buitenlandse Zaken de inlichtingendienst AIVD op PVV-leider Geert Wilders zetten om meer over zijn anti-Koranfilm Fitna te weten te komen.

Dat zou blijken uit een eigen reconstructie van omroep Human die maandagavond wordt uitgezonden.

Zorgen over heftige reacties
Het idee was om te achterhalen wanneer de film zou uitkomen en wat daarin te zien was. Het kabinet maakte zich eind 2007 en begin 2008 grote zorgen over mogelijk heftige reacties uit met name de moslimwereld op de film.

Ter Horsts weigerde
Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst bevestigt in de uitzending dat de suggestie is gedaan om de AIVD of de bewakers in te zetten. Maar Ter Horst, die over de AIVD ging, weigerde de dienst hiervoor in te schakelen.

Verbod
Volgens de programmamakers, die zich baseren op twee anonieme bewindslieden uit het toenmalige kabinet-Balkenende IV, heeft Verhagen destijds ook geopperd de film uit voorzorg te verbieden. Hij zou hebben voorgesteld de landsadvocaat te laten onderzoeken of dat juridisch haalbaar was.

Risico's beperken
Zonder daarop of op een eventuele rol van de AIVD in te gaan, stelt Verhagen in een reactie dat de inzet van het kabinet erop was gericht eventuele risico's vanwege de film voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven in het buitenland zoveel mogelijk te beperken. "Om die reden heeft minister Verhagen de heer Wilders verzocht af te zien van het verscheuren of verbranden van de Koran", zegt zijn woordvoerder.

Wilders heeft tot dusverre niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi wil Verhagen, die nu minister van Economische Zaken is, dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer ter verantwoording roepen. Dibi noemt de zaak "onacceptabel".

Gerelateerde artikelen