Nieuws6 dec '11 11:26

BNR Europa | Column Barry Madlener: Turks gedrag bij de beesten af

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Wat hebben een olifant, giraffe, aap, kameel, kikker, slang, kat, koe en eend met elkaar gemeen? Het zijn dieren die in cartoons als de Turkse premier Erdogan zijn afgebeeld.

Elke week levert een Europarlementariër commentaar op een Europese kwestie voor BNR Europa. Deze week: Barry Madlener (PVV).

Een ruimdenkend mens zou er de humor van inzien.

Maar Erdogan zélf, een wolf in schaapskleren, denkt er heel anders over: in Turkije worden de makers van deze onschuldige cartoons en degenen die de tekeningen in hun tijdschriften hebben geplaatst zonder pardon in de bak gegooid en voor de rechter gedaagd. En waarom? Iets met 'godslastering'...

De vrijheid van pers en meningsuiting staat in Turkije onder zware druk.

Toen Erdogans schoothondje Egemen Bagis, de Turkse EU-onderhandelaar, in Brussel kwam voorspiegelen hoe goed alles in Turkije zou gaan, knikten de aanwezige naïeve Europarlementariërs instemmend. Zij, kippen zonder kop, willen dat Turkije zo snel mogelijk lid wordt van de EU. Dat er tientallen Turkse journalisten gevangen zitten en dat cartoonisten en tijdschriften voor de rechter worden gedaagd, wordt voor lief genomen. Volgens hen móet en zál Europa uitbreiden – koste wat het kost.

Toen ik dhr. Bagis tijdens deze bijeenkomst een islamkritische tekening van een voor de rechter gedaagde Turkse cartoonist overhandigde, kwam de aap alweer uit de mouw: hij werd kwaad, de tekening werd snel onder tafel gemoffeld.

De aanwezige Europarlementariërs begonnen hysterisch te joelen.

De regerende AK-partij heeft, onder leiding van figuren zoals Erdogan en Bagis, weer haar ware gezicht zien: de partij ziet een leidende rol voor de islam in Turkije.

Dat de hoofddoek, het islamitische symbool van vrouwenonderdrukking, weer is toegestaan op Turkse universiteiten, dat minderheden in Turkije worden onderdrukt en dat het geweld tegen Turkse homo's toeneemt, hoort daar 'uiteraard' bij – net zoals het inperken van de vrijheid van pers en meningsuiting. En geen haan die ernaar kraait in het Europees Parlement! Maar de PVV laat het er niet bij zitten.

Ik zeg: Europa, word wakker! Laat Turkije, het islamitische paard van Troje, niet de EU in.

Barry Madlener


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen