Nieuws14 nov '11 09:30

Kopgroep van sterke eurolanden is gevaarlijk

Auteur: BNR Webredactie

Alleen al de suggestie voor een kopgroep van sterke eurolanden is gevaarlijk. "Het zou een buitengewoon negatieve impact op de hele economie hebben", zei Eurocommissaris Neelie Kroes daar maandag op BNR over.

Kroes reageerde bij BNR's Humberto Tan op een uitspraak van de hoogste man van het Wetenschappelijk Bureau van de VVD, Patrick van Schie. Die zei dat er serieus gekeken moet worden naar het opzetten van een "neurozone", een muntunie met alleen Noord-Europese landen. Kroes staat lijnrecht tegenover Van Schie.

Politieke samenwerking in Europa
"We moeten juist verenigd blijven. Het komt er meer dan ooit op aan om niemand eruit te laten gaan. Alleen de suggesties al zijn uiterst gevaarlijk, want daardoor krijg je weer het suggestieve gedrag van sommigen", zo stelde Kroes. Ze voegde eraan toe dat het lozen van zwakke Zuid-Europese landen alleen al juridisch onmogelijk is.

Kroes pleitte juist voor meer politieke samenwerking in Europa: "Dat is één van de conclusies die je zou kunnen trekken uit de situatie van vandaag, dat we daar over moeten gaan nadenken. Ik denk dat we eerst de crisis op moeten lossen en daar zijn we nu mee bezig. Met de wisseling van de wacht is dat nu aan de orde. En ik denk dat een aantal andere landen dat zich realiseert dat het ernst is op dit moment zich nu op z'n huiswerk moet storten."

Vertrouwen in Monti
Neelie Kroes volgde destijds eurocommissaris Mario Monti op, die nu een kabinet gaat formeren in Italië. Ze heeft daar al contact met hem over gehad. Ze is blij dat Monti nu Berlusconi gaat opvolgen: "Als hij deze kar gaat trekken dan hebben we in elk geval het volste vertrouwen vanuit Brussel dat er beweging in de tent komt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen