Nieuws18 jan '12 11:46

Een oplossing voor bomvolle treinen? [slideshow]

Auteur: Pieter van den Akker

Bekogelen met paintballkogels, dreigen met honden en het afroepen van een vloek. In Indonesië hebben ze al van alles geprobeerd in de strijd tegen zwartrijders, maar niets hielp. De overheid doet een nieuwe poging, ditmaal met betonnen ballen.

Wie wel eens foto's heeft gezien van volgepakte treinen en bussen met zelfs overvolle daken, weet dat het er in het openbaar vervoer in Azië anders aan toegaat dan bij ons. Zo wordt er in Indonesië zó veel zwartgereden dat de overheid er de handen vol aan heeft.

Kogels
Op Java is een wel heel bijzonder middel bedacht om daar iets tegen te doen. Dat ze daar niet van de zachte aanpak zijn, bleek dinsdag wel toen er in Bekasi werd begonnen met het ophangen van een hele reeks kabels bij stations en spoorwegovergangen.

Aan de kabels worden namelijk enorme betonnen kogels gehangen. Wie op het dak van een trein klimt om zonder kaartje te kunnen reizen, loopt voortaan dus een groot risico om daar tegenaan te knallen.

Prikkeldraad
Dat zo'n botsing zelfs dodelijk kan zijn, maakt op een woordvoerder van het spoor weinig indruk. "We hebben in het verleden zelfs prikkeldraad geprobeerd op de daken van de treinen, maar ook dat hield de reizigers niet tegen. Dit lijkt ons veel effectiever te zijn."

Er is al aangekondigd dat de kogels verspreid in het hele land worden aangelegd als ze tot ze het gewenste resultaat leiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen