Nieuws18 jun '12 08:21Aangepast op 18 jun '12 09:53

Nederland-Portugal: dé analyse

Auteur: Anne-Greet Haars

Het Nederlands Elftal heeft ook haar derde wedstrijd op het EK verloren. Portugal was met 1-2 te sterk voor Oranje. Het Nederlands Elftal kwam nog wel op 1-0 door een doelpunt van Van der Vaart in de 11 minuut. In de 28 en in de 74 minuut was het Ronaldo die het vonnis over Oranje velde en het team naar huis stuurde.

Door Jeroen Visscher (Langs de Lat)

Van Marwijk had na de wedstrijd tegen Duitsland eindelijk wijzigingen doorgevoerd in de basis. Huntelaar startte in de spits, Van Persie zakte hierdoor een linie en speelde als centrale aanvallende middenvelder, Sneijder als linkeraanvaller en Van der Vaart in plaats van Van Bommel als verdedigende middenvelder.

De wedstrijden op dit EK duren voor Oranje 70 minuten te lang. Ook in de wedstrijd tegen Duitsland was het verval na 20 minuten dramatisch, zowel aanvallend als verdedigend. Het rendement van 1-1 duels zakte van 100% naar 50%, het aantal keer druk zetten van 15 keer in het eerste kwartier naar 4 keer in het tweede kwartier, het aantal keer opkomen van de backs van 12 in het eerste kwartier naar 5 in het restant van de eerste helft.

Dramatisch verval prestaties na 20 minuten
De eerste twintig minuten van het Nederlands Elftal waren veelbelovend, temeer omdat Duitsland op een 1-0 voorsprong kwam tegen Denemarken. Veel variatie in de aanvallen leidde tot de verdiende 1-0 voorsprong door een prachtig doelpunt van Van der Vaart.

In deze fase van de wedstrijd lieten Van der Wiel en Willems zien revanche te willen nemen op de prestaties in eerdere wedstrijden. Van der Wiel kwam in het eerste kwartier zeven keer op en had bovendien eindelijk een voorzet die aankwam bij een medespeler. Ook Willems kwam veelvuldig op, vijf keer in het eerste kwartier resulterend in een voorzet. Van der Vaart speelde een belangrijke rol door veel aanvallende impulsen te geven aan de voorhoede van het Nederlands Elftal. Naast het doelpunt speelde hij in de eerste twintig minuten zes keer de aanvallende middenvelders in.

Net als in de wedstrijden tegen Denemarken en Duitsland was het keerpunt in de wedstrijd al na 20 minuten. Wat een dramatisch verval van de prestaties! Van der Wiel en Willems vielen terug naar 2 keer opkomen zonder voorzetten. Van der Vaart bediende de aanvallende middenvelders niet meer en Huntelaar wordt in het tweede kwartier nog maar een maal ingespeeld. Een vicewereldkampioen onwaardig.

In de 67 minuut bij een 1-1 stand wisselde Van Marwijk Willems voor Afellay en besloot alles of niet te spelen. Het werd niets door het tweede doelpunt van Ronaldo. In deze fase waren er in ieder geval nog voldoende aanvallende impulsen, vooral door de aanvoer van Sneijder. Hij speelde in het laatste half uur twaalf keer de aanvallende middenvelders in. Dit leidde in de slotfase nog tot zes doelpogingen van Oranje, maar helaas zonder resultaat.

Verdedigend rendement te laag voor een EK
Het verdedigende blok van het Nederlands Elftal vocht in de hele wedstrijd 50 1-1 duels uit met een rendement van 68%. Dit is vergelijkbaar met de eerdere wedstrijden en niet goed genoeg voor een EK. Opvallend was weer het verschil tussen de eerste twintig minuten en de rest van de wedstrijd. Het eerste kwartier had Oranje meer dan 50% balveroveringen na het druk zetten op de tegenstander. Dat stond in schril contrast met het tweede kwartier waarin slechts 25% balveroveringen werd gehaald.

In het eerste kwartier had Vlaar als centrale verdediger de maximale effectiviteit in de 1-1 duels, maar ook dat viel terug naar 33% in het tweede kwartier. Daarmee leidde hij ook de tegentreffer in. In het eerste kwartier had Portugal slechts één doelpoging, terwijl het kwartier erna maar liefst zeven doelpogingen werden ondernomen. In de hele wedstrijd kreeg Portugal 27 kansen op een doelpunt, waarmee de uitslag van de wedstrijd ook meer dan terecht is.

Wat nemen we mee naar de volgende wedstrijd?
Het Nederlands Elftal heeft een wanprestatie geleverd op het EK door alle wedstrijden in de poule te verliezen. Een belangrijke vraag voor de aankomende dagen is of het aan de strategie van Oranje, of aan de uitvoer van de strategie lag. Duitsland laat zien dat de gekozen strategie effectief is als deze goed wordt uitgevoerd. De analyse laat zien dat de uitvoer van de strategie door de spelers van het Nederlands Elftal niet goed genoeg is. Vooral na 20 minuten spelen vallen de prestaties ver terug. Dat mogen de spelers van Oranje en Van Marwijk zich aantrekken.  

Gerelateerde artikelen