Nieuws24 jul '12 13:33Aangepast op 24 jul '12 16:53

Griekse economie harder achteruit dan verwacht

Auteur: Arjan Meesterburrie

De Griekse economie gaat nog dit jaar veel harder achteruit dan eerder werd gedacht. Dat verwacht de Griekse premier Antonis Samaras.

Samaras waarschuwde voor een krimp van de Griekse economie met 'meer dan 7 procent' in 2012. De Griekse centrale bank voorspelde onlangs nog een achteruitgang met 4,5 procent voor de economie die al sinds 2008 onafgebroken krimpt.

Trojka
Samaras deed zijn uitspraken op de eerste dag van de nieuwe onderzoeksmissie van het IMF, de Europese Centrale Bank en de EU in Griekenland. De zogeheten trojka moet bepalen of Griekenland in aanmerking komt voor het volgende deel van de aan het noodlijdende land toegezegde noodkredieten.

Pootjes omhoog
Econoom en hoogleraar Ondernemingsfinanciering aan de Universiteit Nyenrode Jaap Koelewijn toont zich bij BNR Petra Grijzen niet verbaasd dat Samaras juist nu zijn sombere voorspellingen doet: "De Grieken hebben er natuurlijk alle belang bij om zichzelf zo zielig mogelijk te presenteren, want de trojka komt. Dus ze gaan als een onderdanig hondje met de pootjes omhoog liggen van 'kijk eens, niet verder slaan, niet verder bijten' [...] Dus het wordt weer het gebruikelijke rituele dansje."

Krimp in plaats van groei
Deze krimp van rond de 7 procent ligt wel erg ver af van de gehoopte economische ontwikkelingen in Griekenland, zegt correspondent Nikos Lanser tegen BNR's Petra Grijzen: "Elk plan dat wordt bedacht gaat uit van groei op een gegeven moment. Nu wordt de groei naar 2014 gesteld door minister-president Samaras. Die zegt dat 'ie pas eind 2014 resultaten kan hebben."

Maar volgens historicus en Griekenland-kenner Kees Klok gaat het erg moeizaam met de beloofde hervormingen: "Een heel log en slecht werkend overheidsapparaat. Een wetgeving met heel veel red-tape, zoals we dat noemen. Als je daar iets van de grond wil krijgen van investeringen dan zit daar zo veel gedoe omheen."

Barroso naar Griekenland
De voorzitter van de Europese Commissie in Brussel, José Manuel Barroso, brengt donderdag een bezoek aan Athene. Hij wil met de Griekse regering overleggen over de economische situatie in Europa en die van Griekenland in het bijzonder.

De laatste keer dat Barroso naar Athene ging, was in juni 2009, nog voor het uitbreken van de schuldencrisis. Een woordvoerder benadrukte dat het om een routinebezoek gaat. De voorzitter van de Europese Commissie had de afgelopen jaren uiteraard veelvuldig contact met de Griekse regeringsleiders, aldus de woordvoerder.

Grieks exit?
Volgens Samaras blijft zijn regering trouw aan de voorwaarden die zijn gekoppeld aan de noodleningen van de EU en het IMF. Speculaties over een vertrek van Griekenland uit de eurozone noemde hij onverantwoord: "Ze ondermijnen de inspanningen van Griekenland. Wij doen wat we kunnen om het land weer op het juiste spoor te krijgen en zij doen wat ze kunnen om ons te laten falen''

De eerste prioriteit voor de Griekse regering is nu het aanzwengelen van de economie en de bestrijding van de werkloosheid, stelde Samaras. Die is inmiddels opgelopen tot bijna 24 procent van de beroepsbevolking, maar kan volgens hem binnen 4 jaar dalen tot circa 10 procent.
 
Besluit in september
Een besluit over de voortzetting van de financiële hulp valt naar verwachting niet eerder dan september, zo liet een woordvoerder van de Europese Commissie maandag weten. Hij voegde daaraan toe dat de commissie erop vertrouwt dat Griekenland ook het volgende deel van de miljardensteun zal ontvangen.

Maar historicus Kees Klok twijfelt of de Griekse regering alle beloften aan Europa en het IMF kan waarmaken: "Die afspraken zijn natuurlijk heel ambitieus geweest [...] Maar je kunt niet meer dan mogelijk is. Dat is het probleem."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen