Nieuws5 aug '12 14:02

Monti: crisis kan Europa opbreken

Auteur: Pieter van den Akker

De Italiaanse premier Mario Monti vreest dat de uitdijende eurocrisis Europa uit elkaar kan trekken en landen tegen elkaar aan het opzetten is.

Dat heeft Monti gezegd in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. "De spanningen in de eurozone van de afgelopen jaren hebben al de trekken van een psychologische breuk van Europa. We moeten hard werken om die tegen te gaan.''

'Fundamenten vernietigd'
Volgens Monti mag de euro geen factor van tegenstellingen in Europa worden, anders kunnen de 'fundamenten van het Europese project worden vernietigd'.

Monti is bezorgd over de toenemende weerzin in Italië tegen de houding van Duitsland in de crisis, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de EU en de euro.

Bewegingsruimte
De premier zei verder dat nationale regeringen zich niet moeten laten vastbinden door hun parlementen. "Als regeringen zich voor hun besluiten volledig afhankelijk maken van hun parlementen, zonder eigen bewegingsruimte voor onderhandelingen te handhaven, leidt dat eerder tot een breuk in Europa dan tot een nauwere integratie.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen