Nieuws12 apr '12 06:00Aangepast op 12 apr '12 13:27

Syrië: de eerste schendingen zijn gemeld

Auteur: Marjan van den Berg

Volgens Syrische opstandelingen schenden Syrische troepen toch het staakt-het-vuren dat donderdagmorgen is ingegaan.

Image

Malek Kurdi, de tweede man van het Vrije Syrische Leger (FSA): "Het regime in Damascus lacht de internationale gemeenschap uit terwijl het opnieuw een wijk van de stad Homs onder vuur neemt'', aldus Kurdi.

De Syrische strijdkrachten hebben volgens hem ook bij Aleppo en Idlib het vuur geopend.

Het staakt-het-vuren ging donderdagochtend om 5.00 uur Nederlandse tijd in en is een initiatief van gezant Kofi Annan van de VN en de Arabische Liga.

Eerder op donderdagochtend zeiden de voorzitter van de Syrische mensenrechtenorganisatie Observatory en een woordvoerder van de oppositie dat er sinds het verstrijken van de deadline geen gevechten meer waren gemeld.

Twijfel
Westerse landen twijfelen aan de bereidheid van Syrië om zich aan het staakt-het-vuren te houden. Syrië heeft woensdag nog gezegd dat het daar wel degelijk toe bereid is, maar dat het wel zal terugslaan bij aanvallen.

Andersom heeft de belangrijkste gewapende groep tegenstanders gezegd dat zij niet stopt met schieten als regeringstroepen doorgaan met aanvallen. Volgens een woordvoerder zal het staakt-het-vuren geen succes worden omdat beide kanten volgens hem zullen doorgaan met schieten.

Woensdag werd er nog volop geweld gemeld. Volgens oppositieaanhangers kwamen er woensdag in Syrië zeker 30 mensen om.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen