Nieuws10 apr '12 06:01Aangepast op 10 apr '12 10:56

Assad probeert tijd te rekken

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het Syrische vredesplan is mislukt. De deadline voor het terugtrekken van de troepen van president Assad is inmiddels verstreken.

De Syrische president Assad had dinsdagochtend al zijn troepen uit de steden moeten terug trekken. Over 48 uur zou de wapenstilstand dan ingaan.

Maar in plaats van terugtrekking van het regeringsleger heeft Assad eisen toegevoegd aan het vredesplan. Hij eist dat de opstandelingen eerst hun wapens neerleggen.

Volgens BNR-correspondent Remco Andersen is het geen verrassing dat de Syrische regering zich niet houdt aan het vredesplan. "Het is het zoveelste diplomatieke initiatief op een rij. Het zoveelste initiatief ook dat Assad kortweg negeert. Wat het regime probeert te doen is tijdrekken."

"Zij geloven dat als ze genoeg tijd hebben en hun gang kunnen gaan, ze de opstand uiteindelijk met  grof geweld neer kunnen slaan", zegt Andersen.

Tijdens de wedstrijd de doelpalen verzetten
BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg bevestigt het beeld dat Andersen schetst. "Assad heeft zich meteen op het standpunt gesteld; elk ultimatum is voor mij een kans. Assad is helemaal nooit van plan geweest die wapenstilstand uit te voeren."

"Daar komt bij dat hij tijdens de wedstrijd de doelpalen heeft verzet door na het sluiten van het akkoord nog eens nieuwe eisen te stellen aan de oppositie. Op dat moment vielen de schellen bij de laatste optimisten van de ogen", aldus Hammelburg.

Turkije
Maandag werd een vluchtelingenkamp op Turks grondgebied ook onder vuur genomen door Syrische regeringstroepen. Maar ook Libanon werd beschoten. Beide acties zijn zwaar veroordeeld door de Verenigde Staten, de VS en Turkije zelf. Volgens Anders is het niet de eerste keer dat er op Libanon is geschoten. Voor Turkije was het wel de eerste keer.

Het is nog maar de vraag of de internationale gemeenschap verder gaat dan alleen het veroordelen van de beschietingen. "Waar Assad van profiteert is de verdeeldheid van de internationale gemeenschap", zegt Andersen. "Dat zie je ook in dit initiatief. Annan heeft een deadline gesteld maar er zijn geen sancties gezet op het niet meewerken van Syrië. Dus nu zij die deadline negeren is het onduidelijkheid of er actie op volgt. En dat komt omdat de internationale gemeenschap niet goed wat ze met Syrië moeten doen."

Bondgenoten
Rusland en China bijvoorbeeld, gelden als twee belangrijke bondgenoten van Syrië. Maar volgens Hammelburg zou het probleem ook niet opgelost kunnen worden, zelfs als Rusland en China mee zouden willen werken. "Zelfs als de Russen en Chinezen het helemaal eens zouden zijn met het westen en zelfs wanneer er in de Veiligheidsraad een resolutie zou komen met een geweldsparagraaf; waarin werkelijk met militair ingrijpen zou worden gedreigd. Dan nog geloof ik dat het niet echt zou kunnen."

Rusland
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, is dinsdag te gast in Moskou. Rusland was voorheen fel tegenstander van sancties maar wordt steeds milder. Toch is het volgens Hammelburg om te verwachten dat de Russen de minister op zijn vingers tikken. "Als je leest wat de Russen er zelf over schrijven is dat heel ontmoedigend. Zij zeggen; elke poging om Syrië van buitenaf te dwingen tot nadere actie leidt alleen maar tot escalatie. En alles moet gebeuren vanuit respect voor de Syrische soevereiniteit. Dat is geen tekst waar je gelukkig van wordt. Ik zie het Syrische standpunt niet omdraaien. Terwijl het motto van Assad is; heers of sterf. Daar zit niets tussen."

Bloedvergieten
Maandag is de hele dag gevochten in Syrië. Daarbij vielen zeker honderd doden. Annan noemde het bloedvergieten "onaanvaardbaar''.

Volgens het door de VN gesteunde plan van bemiddelaar Kofi Annan had het regeringsleger tot dinsdagochtend 05.00 uur (Nederlandse tijd) de tijd om zich uit de belangrijke bevolkingscentra terug te trekken.

Stoppen
48 uur later moeten de zowel de rebellen als de troepen van president Bashar al-Assad stoppen met alle gevechtshandelingen.

In ruim een jaar tijd zijn volgens de VN door het politiek geweld in Syrië zeker 10.000 doden gevallen. Volgens de rebellen zijn alleen al vorige week minstens duizend mensen gedood, meestal burgers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen