Nieuws11 apr '12 10:16

Annan: meer bemoeienis Veiligheidsraad

Auteur: Karin Backx

De internationale gezant voor Syrië, Kofi Annan, vraagt om meer inmenging van de VN Veiligheidsraad in het conflict in Syrië.

Hij wil de inspanningen die tot nu toe zijn gedaan niet tevergeefs laten zijn. Dat meldt persbureau Reuters.

Annan zei ook dat hij woensdag opnieuw een bevestiging van president Assad had ontvangen dat zijn troepen het afgesproken staakt-het-vuren zullen respecteren, waardoor noodzakelijke humanitaire hulp geboden kan worden, en gewonden en doden kunnen worden afgevoerd.

Deadline

De deadline voor Syrië om hun troepen en wapens terug te trekken uit de bevolkte gebieden verloopt donderdag.

Door nieuwe beschietingen in Homs dindsdag en miliaire activiteiten in andere steden vannacht en woensdagochtend vielen dinsdag zeker honderd doden. Dat meldt de BBC.

Turkije
Er zijn ook berichten over beschietingen aan de grens met Turkije, waar de kogels een vluchtelingenkamp raakten.

Annan bespreekt de toenstand in Syrië vandaag in Teheran met Iraanse leiders, onder andere met de minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi.

Iran
Het sjiitische Iran is al heel lang een bondgenoot van de Syrische regering, die al meer dan 40 jaar in handen is van de clan van president Bashar al-Assad.

Annan benadrukte dat hij verwachtte een "verbetering van de situatie" vanaf donderdag vast te kunnen stellen.

Clinton
Hillary Clinton haalde woensdagochtend stevig uit naar Rusland. Door de houding van Moskou kan Assad aan de macht blijven, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Clinton hekelde Ruslands weigering mee te werken aan "constructief ingrijpen"  door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ze zei Rusland daar vandaag tijdens de G8-top in Washington over te zullen aanspreken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen