Nieuws10 apr '12 11:02Aangepast op 10 apr '12 11:32

Syrië is begonnen aan VN-vredesplan

Auteur: Harmen Simon Teunis

Syrië wil zich wel degelijk aan het vredesplan houden. De regering zou militairen uit verschillende provincies hebben terug getrokken.

"Ik heb mijn Russische collega verteld over de stappen die Syrië zet om zijn goede wil bij de uitvoering van het vredesplan van de internationale gezant Kofi Annan te tonen. Wij hebben al militaire eenheden uit verscheidene Syrische provincies teruggetrokken'', zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem na zijn bezoek aan zijn Russische collega Sergej Lavrov.

Hij noemde de stap een teken van goede wil van de kant van de regering om het vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan uit te voeren.

Volgens het vredesplan zou het Syrische leger zich dinsdagochtend om 05.00 uur uit de belangrijkste bevolkingscentra moeten hebben teruggetrokken. 48 uur later moeten de oppositie en de troepen van president Bashar al-Assad stoppen met alle gevechtshandelingen.

Steden onder vuur
De activisten hebben een ander verhaal. Zij zeggen dat de steden Homs en Hama worden bestookt en dat er nog altijd tanks van het regeringsleger in de straten zijn.

Lavrov heeft de Syrische regering laten weten dat zij doorslaggevender te werk zal moeten gaan.

Verder riep hij landen met invloed op de Syrische oppositie op deze aan te wenden om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren te komen.

Deadline verstreken
De deadline voor het terugtrekken van de troepen
van president Assad is inmiddels verstreken. Assad had dinsdagochtend al zijn troepen uit de steden moeten terug trekken. Over 48 uur zou de wapenstilstand dan ingaan.

Maar in plaats van terugtrekking van het regeringsleger heeft Assad eisen toegevoegd aan het vredesplan. Hij eist dat de opstandelingen eerst hun wapens neerleggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen