Nieuws16 apr '12 09:12Aangepast op 16 apr '12 09:35

Eerste VN-waarnemers in lenteachtig Syrië

Auteur: Thijs Baas

De eerste groep van zes militaire VN-waarnemers is zondag aangekomen in Damascus. In totaal zullen de komende dagen dertig waarnemers arriveren in Syrië.

De waarnemers gaan toezien op het prille staakt-het-vuren tussen regeringstroepen dat afgelopen donderdag werd gesloten. De Syrische regering van president Bashar al-Assad meldde dat de waarnemers van harte welkom zijn.

Toch werd er zondag weer geschoten, waarbij zeker vier burgers werden gedood. Regeringstroepen bestookten twee wijken in de stad Homs. Maar volgens de staatstelevisie voerden ook oppositiegroepen aanvallen uit. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde ook gevechten op andere plekken.

Rosenmöller
Paul Rosenmöller is net terug van een bezoek aan Damascus. Schrijnende verhalen hoorde hij daar in overvloed. Toch heeft de Rode Halve Maan het iets minder druk dan de afgelopen dagen. Intussen zwijgt het "politieke hart" over Syrië, meldt Rosenmüller.

Neutraal blijven is de enige manier om toegang te krijgen tot de mensen die de noodhulp heel hard nodig hebben. "De politici moeten de politieke dingen uitvoeren en dan kunnen wij van het Rode Kruis de hulp bieden waar dat echt keihard nodig is."

Lente
De afgelopen dagen werd het volgens Martin Janssen, die al sinds 2006 in Damascus zit, plotseling lente in de Syrische hoofdstad, "met zonnestralen die zowel straatstenen als mensenharten streelden". "Damascus leek haar oude trotse glorie te hebben hervonden: overal overvolle terrassen en mensenmassa’s die genietend kuierden over de ontelbare promenades."

Janssen ontmoette een "sfeer van voorzichtig optimisme en hoop nu het vredesplan van Kofi Annan in werking treedt". Het uit zes punten bestaande plan van Kofi Annan kiest volgens hem duidelijk voor een politieke oplossing, waarbij regering én oppositie via de onderhandelingstafel een voor alle partijen aanvaardbare oplossing zoeken.

Bestand
Assad-tegenstanders meldden dat de regeringstroepen dit weekend 23 mensen hebben gedood, wat al wel aanzienlijk minder is dan de 60 tot 120 slachtoffers die er vóór het ingaan van het bestand op donderdag dagelijks vielen.

Zaterdag ging de VN-Veiligheidsraad akkoord met een resolutie die de komst van ongewapende waarnemers naar Syrië mogelijk maakt. Dat zullen er aanvankelijk dertig zijn, maar de missie moet uitgroeien tot 250 waarnemers. Daarvoor is wel een nieuwe resolutie nodig. De resolutie werd gesteund door Rusland en China, die zich tot nu toe vriendelijk opstelden tegenover het Syrische regime.

In de resolutie werden de schendingen van de mensenrechten door zowel de regering als "gewapende groepen'' veroordeeld. De resolutie roept beide partijen op de veiligheid van de waarnemers te garanderen. Volgens de Franse vertegenwoordiger bij de VN is de waarnemersmissie een eerste test of Syrië bereid is zijn beloftes na te komen.

Kofi Annan
De speciale gezant van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zei dat in Syrië de afgelopen 13 maanden zeker een miljoen mensen ontheemd zijn geraakt. Daarnaast zijn nog eens duizenden mensen naar de omringende landen gevlucht.

"Wat heel veel mensen bezighoudt is: hoe overleef ik? Dat in combinatie met alle indrukwekkende vrijwilligers van het goed opgeleide Rode Halve maan heeft veel indruk gemaakt. Er is gebrek aanmiddelen en we zien dat de nood niet alleen hoog is maar ook het gebrek aan humanitaire middelen toeneemt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen