Nieuws3 apr '12 15:24

Gesprek Leers met Boot levert weinig op

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het gesprek tussen burgemeester Els Boot van de gemeente Giessenlanden en Gerd Leers, minister van Immigratie, integratie en Asiel, heeft weinig opgeleverd.

Leers en Boot spraken over het verbod dat Boot oplegde aan de politie om mee te werken aan de uitzetting van een Afghaanse asielzoeker uit haar gemeente. Boot noemde het een prettig gesprek waarin in een openhartige sfeer argumenten zijn gewisseld.

Boot repte vooraf dat met de uitzetting van deze 45-jarige Afghaanse vluchteling de openbare orde in het geding is. En dat valt, volgens Boot, onder haar verantwoordelijkheid.

Bevoegdheden
Leers en Boot hebben vooral besproken hoe de minister en de burgemeester met hun bevoegdheden omgaan en wie het wanneer voor het zeggen heeft. Boot zegt dat ze niet op haar vingers is getikt. Daar was het gesprek ook niet naar, zei ze. Aanleiding voor het gesprek op het ministerie in Den Haag was de ophef die is ontstaan over de uitzetting van de Afghaanse asielzoeker Rafiq Naibzay.

Oorlogsmisdaden
Volgens Leers moet de man het land uit, omdat hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden. De vrouw van Naibzay en hun vier kinderen hebben wel een verblijfsvergunning. Volgens burgemeester Boot kan de ernstige zieke vrouw niet zonder de zorg van haar man. Leers heeft tegen Boot gezegd dat de Afghaan naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg kan stappen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen