Nieuws15 nov '11 20:13

Kabinet: Roemenen en Bulgaren niet welkom

Auteur: BNR Webredactie

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) weigert vooralsnog om de regels voor Bulgaren en Roemenen om hier te komen werken te versoepelen, zoals Europa wil.

Het kabinet bespreekt daarover komende vrijdag een voorstel, zo bevestigen ingewijden dinsdagavond naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Invasie
Nederland is een van de Europese landen die de toegang van Roemenen en Bulgaren nog beperken. De regering vreest een oncontroleerbare instroom uit de Oost-Europese landen, met bijbehorende toename van criminaliteit en uitbuiting.

Voor 31 december moet besloten worden of er voor hen nog werkvergunningen nodig zijn. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV hadden vorig jaar ook al afgesproken de beperkingen voorlopig te handhaven.

Kop in het zand
Europa wil dat Roemenen en Bulgaren na drie maanden werken mogen blijven. Kamp eist juist werkvergunningen voor Roemeense of Bulgaarse werknemers, en die krijgen ze pas wanneer er geen Nederlander of andere inwoner van de Schengen-landen beschikbaar is.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer steunt dat plan, maar pro-Europese partijen in de Kamer vinden dat de minister zijn kop in het zand steekt.

Gerelateerde artikelen