Nieuws31 okt '11 13:00

Rutte niet welkom bij Bulgaren

Auteur: BNR Webredactie

Nederland ligt al maanden dwars bij de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Schengenzone. Premier Rutte zou beide landen vanaf dit weekend bezoeken, maar Bulgarije zegde op het laatste moment af. Een ongebruikelijke stap, maar die heeft volgens beide partijen nadrukkelijk niets te maken met dat Schengenconflict.

Rutte’s woordvoerder meldt dat "in onderling overleg" is besloten af te zien van het bezoek. Het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde "een heel zwaar debat over de begroting" als reden voor de afzegging.

Nederland heeft zich de woede van de Bulgaren en Roemenen op de hals gehaald door de aansluiting van beide landen bij de paspoortvrije Schengenzone met een veto te treffen. Nederland is samen met Finland van mening dat beide landen onvoldoende hebben gedaan om corruptie en georganiseerde criminaliteit te bestrijden en daarom niet klaar zijn voor vrij verkeer van personen.

Het Schengenconflict zal waarschijnlijk worden geagendeerd voor de Europese Raad van 9 december, al heeft Nederland aangegeven daar geen heil in te zien: de regering wil wachten op een rapportage van de Europese Commissie  over corruptie- en misdaadbestrijding in Bulgarije en Roemenië. Die wordt in februari 2012 verwacht.

Gerelateerde artikelen