Nieuws9 jun '11 15:31

Toetredingsbesluit Roemenië en Bulgarije uitgesteld

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese Unie heeft nog geen besluit genomen over de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied voor vrij personenverkeer. Dat is donderdag tijdens een vergadering van EU-ministers in Luxemburg bekendgemaakt.

Uitstel van de beslissing kwam onder meer door Nederlands aandringen. De lidstaten van de Europese Unie wachten een nieuw rapport af en gaan in september weer discussieren over de kwestie.

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel maakte voor het overleg al duidelijk dat Nederland pas volgend jaar wil besluiten over de toetreding van Roemenië en Bulgarije.

Hervormingen

Technisch voldoen beide landen aan de eisen, maar Leers wil eerst beoordelen of de beloofde hervormingen ook in praktijk worden gebracht. "Wij moeten ook het vertrouwen hebben dat alle juridische hervormingen effectief en onomkeerbaar zijn. De rechtsstaat en de bestrijding van corruptie en georganiseerde criminaliteit moeten duurzaam op orde zijn."

Unanieme beslissing vereist

Het standpunt van Nederland wordt naar verluidt gedeeld door Frankrijk, Duitsland, Zweden, Finland en Denemarken. Voor toetreding tot Schengen is een unanieme beslissing van de lidstaten nodig. Oorspronkelijk hadden Bulgarije en Roemenië dit voorjaar al deel moeten uitmaken van het Schengengebied.

Gerelateerde artikelen