Nieuws16 feb '12 10:27

Vertrouwen in Grieken op dieptepunt

Auteur: Bart Tuinman

Minister Jan Kees de Jager twijfelt over het verstrekken van steun aan Griekenland. Hij zegt dat het vertrouwen in Griekenland is gedaald tot een "dieptepunt".

Minister Jan Kees de Jager
Minister Jan Kees de Jager

In een interview in het FD zegt De Jager dat het duidelijk is dat een aantal landen niet kunnen instemmen met de afspraken rondom de Griekse deal. "Omdat er onvoldoende is gedaan in Griekenland. Er moeten eerst nog maatregelen geïmplementeerd worden, er moet politieke steun zijn in Griekenland, er moet een schuldhoudbaarheidsanalyse liggen van het IMF. Aan onze voorwaarden is gewoon nog niet voldaan. Het is aan Griekenland en de trojka om alle informatie te verschaffen op basis waarvan lidstaten kunnen instemmen. Maar zover zijn we nog niet", vertelt De Jager.

Wachten tot na verkiezingen
Volgens de minister is het wenselijk de tweede lening pas na de verkiezingen goed te keuren. "Voor de deal met de banken is dat tweede programma waarschijnlijk al wel nodig, vanwege de garanties aan de banken die daar in zitten. Dat maakt het ingewikkeld. Idealiter zou je met machtshebbers te maken willen hebben waarvan je weet dat die na de verkiezingen hun steun voor het pakket afgeven. Dat kan ook anders, door meerdere Griekse leiders te laten tekenen voor het pakket. Maar als dat niet zo is dan moeten we naar andere manier zoeken om dat committment te krijgen. Daarom is wel gesuggereerd om te wachten tot na de verkiezingen, want dan kun je met de nieuwe regering dat committment afspreken."

Vertrouwen
"Het vertrouwen is inderdaad tot een dieptepunt gedaald. We hebben daarnaast al de tranchegewijze aanpak, waarbij de lening in partjes wordt uitgekeerd. Daarnaast eisen we implementatie van wetgeving van de belangrijkste elementen uit het pakket voordat we een definitief akkoord geven. Daarmee moeten ze niet eens wachten tot verkiezingen", vertelt De Jager.

Lees hier het hele interview op FD.nl


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen