Nieuws29 jan '12 10:00

BNR Europa | Column Judith Merkies: Europa zoekt nieuwe Keynes

Auteur: Marike Schols

De Europese podia bezwijken onder al het kortstondige zangtalent van Idols, TVOH, Deutschland sucht den Superstar, etc. Meer zangers hebben we niet nodig, maar talentvolle economen met een innovatieve visie op Keynes wel.

Afgelopen week kwam het IMF met stevige kritiek op het bezuinigingsbeleid van de Eurozone onder leiding van Duitsland. Het doorgeslagen bezuinigen stort de Eurozone in een recessie en verergert mogelijk de schuldenproblematiek. Denk maar aan Griekenland, waar de impact van de bezuinigingen door de zware recessie wegsmolt als sneeuw voor de zon.

Toekomst
De noodzaak van bezuinigingen en houdbare overheidsfinanciën is groot. Niet om de markten te sussen, maar vooral ook om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen niet te belasten met een torenhoge berg aan schulden. Bezuinigingen en groei samen? Kan dat dan überhaupt?

Waar zijn moderne Keynes, met recepten voor groei, werkgelegenheid en ingrijpende schuldensanering van staatsuitgaven? Nee, het ambachtelijke Keynesrecept van "groei komt alleen door meer overheidsbestedingen" werkte in de vorige eeuw.

Vier gangen
Deze eeuw vraagt om een meer innovatieve moleculaire cuisine met tenminste vier gangen: ruim de bureaucratie, administratieve lasten, tegenstrijdige en betuttelende regelgeving op; stroomlijn beleid tussen alle bestuurslagen en landen; tweetalig onderwijs in de hele EU, met Engels voor iedereen, met daarin aandacht voor exacte vakken, ondernemerschap en ambacht; nieuwe regels voor het meten van groei, waarin niet langer de milieuvernietigende consumptie, maar levenspeil wordt gemeten.

Misschien is het tijd voor een nieuw format voor de Europese podia: Europa zoekt de nieuwe Keynes.

Judith Merkies
PvdA Europarlementariër


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen