Nieuws28 nov '11 12:21

OESO waarschuwt voor Europese recessie

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank moet snel de rente verlagen en het opkoopprogramma voor staatsobligaties vergroten om de economie van de eurozone te ondersteunen en een zware recessie te voorkomen.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in de halfjaarlijkse Economic Outlook die maandag verscheen. De OESO slaat een uitzonderlijk sombere toon aan, niet alleen over de eurozone maar over de hele wereldeconomie.

Volgens het rapport verkeert de eurozone nu al in een milde recessie. De gezamenlijke economie van de eurolanden krimpt dit kwartaal met een procent ten opzichte van het vorige. In het eerste kwartaal van 2012 verwacht de OESO opnieuw een krimp, van 0,4 procent.

Monetaire maatregelen
Dit jaar groeit de economie van de landen die de euro gebruiken naar verwachting nog met 1,6 procent. Dit vraagt om "een sterke verruiming van de monetaire politiek'', aldus hoofdeconoom Pier Carlo Padoan van de OESO.

Om de dreigende recessie te keren zouden de eurolanden het noodfonds EFSF moeten versterken en zwakke banken moeten herkapitaliseren. De ECB moet de rente verlagen en andere maatregelen nemen om het monetaire beleid te verruimen, zoals het opkopen van staatsobligaties.

...en geen fiscale
Voor het stimuleren van de vraag in de eurozone is met name in Duitsland nog enige ruimte, aldus de OESO, die evenwel geen mogelijkheid onbenut laat om andere landen aan te sporen nog harder te snoeien in de overheidsbegrotingen.

In Nederland leidt dat beleid al tot aanzienlijke verzwakking van de particuliere consumptie. Die krimpt dit jaar met 0,7 en volgend jaar met 0,5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen