Opinie6 feb '12 06:25Aangepast op 6 feb '12 18:12

Even voorstellen: de BegripsCode

Auteur: Ewald Theunisse

Een heel goedemorgen. Of misschien is het voor u helemaal niet zo'n goede morgen. Omdat u in de file staat of erger nog: weer met 'frisse tegenzin' op weg bent naar uw werk.

Image

Naar een baas die iedereen afblaft, naar collega's die soms wel van een andere planeet lijken te komen, naar zeurende klanten: u rijdt kortom stapvoets richting een heleboel irritatie.

U bent niet de enige
Wellicht is het een kleine troost dat u niet de enige bent. Heel, heel veel mensen ergeren zich vrijwel dagelijks groen en geel, bont en blauw aan wat ze meemaken op de werkvloer. Het is zelfs zó treurig, dat meer dan 100.000 werkenden per jaar zich ziek melden omdat ze de ergernissen en irritaties op de werkvloer niet langer verdragen.

Meestal blijft het dan niet bij een dagje thuis stoom afblazen. Nee, ze blijven weken, soms maanden weg. Tel je alles bij elkaar op, dan kom je al heel snel tot een paar miljoen verzuimdagen per jaar. En dat kost geld, heel veel geld.

Onbegrip
De oorzaak van al deze narigheid is simpel. Mensen voelen zich zélf onbegrepen – en ze begrijpen anderen evenmin. Dit niet begrijpen gaat, schrik niet: in 90 procent van de gevallen over manieren van doen en manieren van communiceren. Dus niet over WAT mensen doen of zeggen, maar HOE. Want daarin zitten werelden van verschil.

Vier soorten mensen die zich wezenlijk anders gedragen en to-táál anders communiceren. En dat is dus de oorzaak van alle ellende.

In deze column zal ik wekelijks proberen duidelijk te maken hoe al die ergernissen met bijna speels gemak voorkomen kunnen worden. Aan de hand van de BegripsCode, die ik samen met Mayleen de Hoog ontwikkelde. Steeds aan de hand van schrijnende, maar ook hilarische anekdotes die voor vrijwel iedereen onmiddellijk herkenbaar zijn.

Een feest van herkenning
Over blaffende bazen, al te excentrieke of dodelijk saaie collega’s en klanten die spontane weerzin of zelfs agressie opwekken. Een Feest van Herkenning dus. Maar wel met een praktisch doel. Om te laten zien waar al die manieren van doen en praten vandaan komen. En te demonstreren hoe je er veel behendiger mee omgaat. Dat scheelt bergen irritatie over en weer en maakt samenwerken en samenleven eindeloos veel plezieriger.

Denkt u: moet ik nou een week wachten op de volgende column, ik heb sneller goede raad nodig? Raadpleeg dan vanaf vandaag elke dag de Begripscodekalender op BNR Begrip. En begin straks op uw werk gewoon eens te lachen om al die wonderlijke mensen om u heen. Toch leuker dan tandenknarsen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen