Nieuws11 aug '12 17:05

Opnieuw familielid-helper Mladic opgedoken

Auteur: Mijke Hurkx

In Servië is opnieuw een familielid van Ratko Mladic opgedoken die de Bosnisch-Servische oud-generaal een tijdlang verborgen heeft gehouden.

Dat meldde de krant Vecernje Novosti in Belgrado zaterdag.

Volgens Novosti onderhandelt deze M.M. momenteel met de officier van justitie over een bekentenis en een lagere straf. Ruim een week geleden sloot Mladic’ neef Branislav, in wiens woning de oud-generaal eind mei vorig jaar werd gearresteerd, al een deal met justitie. De overeengekomen straf, een jaar cel en drie jaar voorwaardelijk, werd donderdag door de rechtbank bekrachtigd.

Helpers
Ratko Mladic werd zomer 1995 voor oorlogsmisdaden aangeklaagd door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Tot zijn arrestatie vorig jaar wist hij uit handen van justitie te blijven, daarbij geholpen door familieleden en bekenden. Het tribunaal oefende al die tijd zware druk uit op de regering van Servië om hem op te sporen en uit te leveren. Hoofdaanklager Serge Brammertz wil nu dat Servië alle mensen vervolgt die Mladic hebben geholpen op vrije voeten te blijven. Tegen tien van hen loopt momenteel in Belgrado een rechtszaak.

Volgens M.M. wist de naaste familie van de oud-generaal dat deze bij hem was ondergedoken. Hij reisde zelfs regelmatig naar Belgrado om verslag aan hen uit te brengen. Toen de politie een inval deed bij zijn broer die vlak naast hem woonde vertrok de gezochte Ratko Mladic naar een volgende schuilplaats.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen